Serie

Skribent

Ninna Bengtsson

28 april 2024 | 09:00

Kontroversiell kunglig romans kan bli nya ”The Crown”

Kungahus, skvaller och skandaler fortsätter att fascinera. I nya tv-serien ”Máxima” skildras kärlekssagan mellan nederländske kung Willem-Alexander och hans drottning, argentinska Máxima. Moviezine fick ett snack med skådisarna i Cannes.
I kölvattnet av ”The Crown” kommer nästa serie om kungligheters liv – nu handlar det om Nederländernas kungapar.
 
Det var på ett party i spanska Sevilla 1999 som dåvarande kronprinsen Willem-Alexander fick syn på Máxima som då arbetade inom finansvärlden. Det var inte kärlek vid första ögonkastet – han skällde först ut henne eftersom han trodde att hon var en paparazzi-fotograf. Men de blev snabbt ett par och den oväntade kärleksaffären skapade stora rubriker. Paret jagades av pressen under flera tumultartade månader.
 
Nu har den nederländska produktionen ”Máxima” som handlar om hennes liv, väckt stor uppmärksamhet både under London Screenings och nyligen avslutade Canneseries. Serien, har kallats den nya ”The Crown”. Den är på sex avsnitt och har redan sålts till flera länder i bland annat Europa och Latinamerika. 

 
Den 28-åriga skådespelerskan Delfina Chaves fick rollen som Máxima efter en audition i Buenos Aires. Hon berättar att det fanns utmaningar.
 
– Det är klart att det finns en press när du spelar en verklig person som alla känner till och som kanske kommer att titta på det du gör. För mig var det viktigaste att ha respekt för personen och göra henne mänsklig, med allt var det innebär av problem, lycka, sorg. För mig var det lätt att relatera till henne i början när hon är i min ålder och de träffas, det handlar om hennes år och barndom i Argentina, förhållandet till sin pappa, allmänna saker. Att hon lämnar en del av sitt liv bakom sig och börjar ifrågasätta, säger Delfina Chaves till Moviezine.
 
Large bec6238fe3e1fc466223d55b81838bda millstreet films promo image 3
 
I ”Máxima” får vi följa den nederländska drottningens liv från uppväxten i Argentina till arbetet i New York och romansen med Willem-Alexander. Den behandlar också många av skandalerna som följde i kölvattnet och svårigheterna att som ”vanlig” person komma in i ett kungahus.
 
När paret gifte sig 2002 var Máximas far Jorge Zorreguieta till exempel inte bjuden till bröllopet, eftersom han var en del av regimen under den argentinske diktatorn Videla. Historien berättas utifrån Máximas ögon, något som tilltalade Delfina Chaves.
 
– Handlingen utgår från hennes synvinkel och perspektiv och det var ett smart beslut att göra så. Att man får se vad hon går igenom. Historien börjar med att de träffas men skildrar också hennes bakgrund och barndom, olika delar av hennes liv som förklarar hur hon blev den person hon är. Hon lärde sig att prata nederländska, hon offrade en hel del och det finns mycket som jag beundrar henne för.
 
 
Martijn Lakemeier, 30, (känd från bland annat ”Marie Antoinette” och kommande ”Safe Harbor”) spelar kronprins Willem-Alexander, numera kung av Nederländerna.
 
– Han var väldigt rebellisk när han växte upp och jag tror att innan han mötte Máxima, handlade det mycket om att hitta saker som gjorde honom lycklig, sätt att vara fri på och slippa den gyllene bur han växte upp i. Under den period då serien utspelar sig har han hunnit förlika sig med sitt öde och vill göra ett bra jobb. Men jag tror att växa upp som kronprins och hela tiden veta hur framtiden kommer att se ut, har definitivt haft stor påverkan.
 
Det har skrivits hyllmeter om det okonventionella paret, inte minst i pressen. Serien bygger på boken "Motherland: The early years of Maxima Zorreguieta" av Marcia Luyten.
 
– Jag tyckte det var viktigt att lära känna personen bakom den offentliga figuren, men man kan bara göra det upp till en viss punkt. Det finns alltid saker som du inte vet något om. Så det finns plats för oss att improvisera vid scener som utspelar sig bakom stängda dörrar, då ingen vet riktigt vad de sade eller vad som hände, säger Martijn Lakemeier.

 
 
Elsie de Brauw gör rollen som Willem-Alexanders mamma, drottning Beatrix. En kunglighet hon träffat privat. 

 
– Min far arbetade som advokat för Beatrix mamma så jag har träffat henne och familjen ett par gånger. I Nederländerna har Beatrix ofta uppfattats som lite kylig och avståndstagande, men jag tycker inte det stämmer. I rollen som Beatrix hade jag en hel del scener som utspelar sig utanför offentlighetens ljus, där jag försökte föreställa mig hur jag kunde göra så att hon skulle bli ”varmare”.

 
Máxima sänds på holländska RTL Netherlands streamingtjänst Videoland och är producerad av bland andra Millstreet Films, FBO och tyska Beta Film. Men trots att serien väckt stor internationell uppmärksamhet, uppges intresset från kungahuset vara svalt.
 
– De har sagt i pressen att de inte kommer att titta på serien, de vet hur deras liv ser ut och har varit, så varför skulle de göra det. Men de har tre döttrar så kanske vill de se den. Det är en väldigt fin kärlekshistoria, säger Elsie de Brauw.
 
Se trailern till "Maxima" här:
 
| 28 april 2024 09:00 |