Film

Skribent

Viktor Eriksson

26 februari 2024 | 19:30

Mary Poppins fyller 60 – får höjd åldersgräns

Filmen bedöms nu som potentiellt olämplig för barn på grund av diskriminerande språkbruk.
I år var det 60 år sedan den klassiska Disney-filmen “Mary Poppins” hade premiär. För att uppmärksamma jubileet går filmen återigen upp på biografer i Storbritannien men British Board of Film Classification har samtidigt bedömt att det kommer att vara med en höjd åldersgräns.
 
“Mary Poppins” hade ursprungligen åldersmärkningen “U” vilket innebär att den bedömdes inte innehålla något kränkande eller skadligt material. Den nya åldersmärkningen är istället "PG", vilket innebär att visst innehåll i filmen kan vara olämpligt för yngre barn.
 
Enligt British Board of Film Classification beror detta på att filmen innehåller “diskriminerande språkbruk". Myndigheten har själv inte specifierat mer exakt vad i filmen som det gäller.
 
Daily Mail uppger däremot att det är för att filmen använder ordet “hottentoter”, vilket är en okänslig term för är ett av södra Afrikas ursprungsfolk khoikhoi. Enligt tidningen ska Board of Film Classification sagt att karaktären Admiral Boom använder termen två gånger, bland annat för att referera till sotare, utan att fördömmass för det på något sätt.  
 
| 26 februari 2024 19:30 |