Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

7 oktober 2023 | 10:00

Ingen kung på topplistan: Martin Scorsese gjorde årets stora flopp för 40 år sen

Martin Scorsese är en av Hollywoods mest hyllade regissörer, men han lyckas inte varje gång. 1982 års "King of Comedy" var en i raden av flera besvikelser.
Man behöver inte vara ung och dansant för att använda sig av TikTok. I en video som postades på hans dotter Francesca Scorseses konto, där ämnet är moderna slanguttryck, berättar pappa Martin om den största ekonomiska floppen i sin karriär. Det berättar Entertainment Weekly.
 
“King of Comedy” har sedan släppet fått ett mycket bättre rykte, och det är tydligt hur mycket den inspirerat senare succéer som exempelvis DC-rullen “Joker”. Men då,1983 spelade den bara in en bråkdel av sin budget på 19 miljoner dollar. Varken folk eller media var nådiga, säger Martin Scorsese:
 
- Folk hatade den när den kom ut. Det var årets flopp. Det var vad Entertainment Tonight kallade det, nyårsafton 83-84. Det är okej, det är alright.
 
I filmen (som enligt mig fortfarande är en av Scorseses bästa) spelar Robert De Niro en man som drömmer om att bli komiker. Problemet är att han redan är sociopat. För att nå sina drömmars mål bestämmer han sig för att kidnappa en populär programledare, spelad av den tvättäkta komikern Jerry Lewis.
 
Med sin senaste film, “The Irishman”, och kommande “Killers of the Flower Moon” har Martin Scorsese börjat göra filmer för streamingtjänsterna. Även om de också går upp på biograferna så innebär det förhoppningsvis att den legendariske regissören har gjort sin sista flopp.
 
“Killers of the Flower Moon” har svensk biopremiär den 20 oktober, och dyker upp på Apple TV+ när den har rullat färdigt på vita duken.
| 7 oktober 2023 10:00 |