Film

Skribent

MovieZine

21 maj 2024 | 18:30

Lily Gladstone är redo för actionroller

"Jag gillar verkligen att vara kreativ och gå mot strömmen."
Lily Gladstones karriär tog fart efter hennes roll som Mollie Burkhart, i Martin Scorseses "Killers Of The Flower Moon" (2023). Hans tolkning av Osage-morden blev hennes första Oscarsnominering, och hon gick ned i historien som den första ursprungsamerikanen att vinna en Golden Globe för bästa kvinnliga huvudroll.

 
Gladstones tidigare fokus har främst varit på indie-filmer, vilket hon själv erkänner att hon har en stark förkärlek till. Hon har medverkat i projekt som "Winter In The Blood" (2013), "First Cow" (2019) och "Certain Women" (2016), där hon spelade tillsammans med Kristen Stewart, Michelle Williams och Laura Dern. Denna film skildrar tre starka och självständiga kvinnor som försöker förstå och påverka sin tillvaro, i en amerikansk småstad.
 
Hon har även medverkat i TV-serier som "Billions" (2019-2023) och deckarserien "Under the Bridge" (2024) tillsammans med Riley Keough.

 
Nu är Gladstone redo att göra sin första actionrulle! I en intervju med Empire berättar skådespelaren att hon vill ta sig an större projekt, både nya roller och genrer:
 
- Jag älskar mörk komedi, och det vore kul att göra en actionfilm innan allt är över. Jag har diskussioner just nu om lite mer lättsamma projekt, för även om jag vill att mitt arbete ska vara meningsfullt, så gillar jag verkligen att få vara kreativ och gå mot strömmen. säger hon.

 
Även om hon fortfarande vill att hennes ursprung ska framhävas i det hon gör, strävar hon samtidigt efter att spela mer normbrytande roller.
 
- Det är allt man drömmer om som skådespelare, men om de inte sökte någon med ursprungsamerikansk bakgrund såg jag inte mig själv få de rollerna. Nu får jag roller av mycket mer mångfald.
 
Karriären ser ljus ut för Golden Globe-vinnaren. Vi kan snart se henne i långfilmen "Fancy Dance" (2023), som släpps den 28:e juni i Sverige på Apple TV+. Därefter väntar sci-fi-dystopin "The Memory Police", där Charlie Kaufman (“I'm Thinking of Ending Things”) står för manuset och Reed Morano (“Meadowland”) regisserar.

 
Vi väntar ivrigt på Gladstones första actionfilm. Kanske dyker hon upp i en Marvel-produktion snart?
 
Lisa Strand
| 21 maj 2024 18:30 |