Film

Skribent

Alexander Kardelo

1 maj 2024 | 09:30

"Lejonkungen"-regissören Barry Jenkins ryter ifrån: "Det finns inget själlöst med filmen"

Barry Jenkins svarar på negativa kommentarer och kritik från fans.
Det överraskade många när regissören Barry Jenkins tog sig an nya "Mufasa: Lejonkungen". Han är känd och hyllad för starka dramafilmer som Oscarsvinnaren "Moonlight" och "If Beale Street Could Talk" - många fans ifrågasätter nu om han sålt sin själ till Disney.
 
När Jenkins delade trailern på plattformen X i måndags möttes han av flera negativa kommentarer. Bland annat: "Barry, du är för bra och begåvad för Bob Igers själlösa maskin".
 
Regissörens försvar:
 
"Det finns inget själlöst med Lejonkungen. I årtionden har barn över hela världen suttit i biografer och upplevt kollektiv sorg för första gången, och bekantat sig med Shakespeare på massor av språk. Ett mycket potent kärl för kollektiv empati."
 
Flera andra påpekar att den animerade "Lejonkungen" från 1994 är en fantastisk historia, men att Walt Disneys live action-remakes är de som saknar själ.
 
"Du har sålt ut dig. Det är inget fel i att ta en lönecheck men var åtminstone ärlig med det", skriver en person.
 
"Säg bara att du ville ha ett större hus och gå vidare", skämtar en annan.
 
 
"Mufasa: Lejonkungen" är en CGI-animerad prequel till 2019 års "Lejonkungen". Vi kommer få höra historien om en yngre Mufasa - hur lejonungen blev lejonkungen - och hur han och Scar egentligen blev bittra fiender. Filmen får svensk biopremiär i december.
 
Se teaser-trailern här:
 
| 1 maj 2024 09:30 |