Film

Skribent

Andreas Samuelson

22 augusti 2023 | 06:00

Kvällens tv-tips: Twistar och trollkarlar i magisk Christopher Nolan-thriller

Mellan Batman-filmerna och bioaktuella ”Oppenheimer” gjorde Christopher Nolan trollkarlsthrillern ”Prestige” med Christian Bale och Hugh Jackman. Se den ikväll på kanal 9.
Efter att Christopher Nolan introducerat Christian Bale som den nya Batman för världen med ”Batman Begins” 2005 så återförenades de året efter med den aningen annorlunda thrillern ”The Prestige”. Denna gång förflyttade vi oss till 1800-talets London där två trollkarlar (Bale och Hugh Jackman) blir ärkefiender efter en tragisk dödsolycka.
 
Filmen är baserad på Christopher Priests roman ”Skenverk” från 1995 och är typiskt Nolan ett snyggt mysterium med gott om twistar och en stjärnspäckad ensemble som inkluderar Michael Caine, Scarlett Johansson, Piper Perabo, Rebecca Hall, Andy Serkis och David Bowie i en av sina sista filmroller som Nikola Tesla.
 
Den blev, liksom de flesta av Nolans filmer, en enorm framgång som spelade in över 109 miljoner dollar (på en 40 miljoners budget) och nominerades till två Oscars (för foto och scenografi). Jakob Åsell skrev i sin recension från 2006 att Nolan bjuder på ”en mörk föreställning som låter publiken vädra den lilla fantasi som förhoppningsvis finns kvar mellan öronen”.
 
Se den ikväll på Kanal 9 kl. 22.00. "The Prestige" går också att streama på Viaplay, HBO Max och Prime Video.
| 22 augusti 2023 06:00 |