Film

Skribent

Alexander Svensson

3 maj 2024 | 06:00

På tv ikväll: Ethan Hawke spelar knasig svensk bankrånare

Ethan Hawke ger liv åt ett stycke svensk kriminalhistoria i den här filmen från 2018.
Norrmalmstorgsdramat är en av de kändare episoderna i svensk kriminalhistoria. Två brottslingar bröt sig in Kreditbanken på Norrmalmstorg 1973 och tog tre kvinnor som gisslan. Dramat pågick i flera dagar, och ledde till lanseringen av den psykologiska diagnosen Stockholmssyndrom.
 
Skojigt nog så har dramat (sannolikt på grund av just Stockholmssyndromet) väckt intresse i Hollywood, och 2018 släpptes filmen “Stockholm” där ingen mindre än Ethan Hawke gör en färgstark prestation som en av rånarna, medan Noomi Rapace spelar en ur gisslan som han utvecklar en relation med. Filmen är löst baserad på de verkliga händelserna: karaktärerna har exempelvis inte samma namn som de verkliga personerna.
 
 
“Stockholm” fick rent allmänt ljummen kritik, men skådespelarna hyllades som en av filmens höjdpunkter. Här på MovieZine stoltserar filmen med 4/5 i betyg, och recensent Annika Andersson kallade den för “rolig och underhållande med en stor dos 70-talsnostalgi, samt några riktigt vackra Stockholmsvyer”.
 
Vill du se Ethan Hawke gestalta flamboyant svensk rånare så kan du kolla in “Stockholm” på TV6 klockan 21:00 ikväll, eller på lördag 23:30. Den kan också hyras på SF Anytime eller Viaplay.
 
 
| 3 maj 2024 06:00 |