Film

Skribent

Andreas Samuelson

20 september 2023 | 06:00

Kvällens tv-tips: Steve Carells första huvudroll är fortfarande hans roligaste

Få filmscener från 2000-talet är så roliga som när Steve Carell får brösthåret vaxet i ”The 40-Year-Old-Virgin”. Ikväll kan du se filmen på Kanal 9.
När Steve Carell spelade meterologen Brick Tamland i ”Anchorman” innebar hans hejdlöst roliga insats inte bara ett mindre genombrott som ledde till rollen som Michael Scott i TV-serien ”The Office”. Det introducerade honom även för producenten Judd Apatow som insåg att han var perfekt för sin kommande regidebut, ”The 40-Year-Old-Virgin”.
 
Filmen innebar Carells första huvudroll på vita duken och han spelade stackars medelålders oskulden Andy så bra att han snabbt blev en av komedigenrens nya kungar. Filmens framgång var också anledningen till att NBC förnyade kontraktet för ”The Office”, vars första säsong hade katastrofalt låga tittarsiffror.
 
Förutom Carells suveräna insats så är filmen också ett perfekt exempel på den publikvänliga komedi som Apatow blivit känd för. Sympatiska, kärleksfulla karaktärer och en tacksam kombination av grov vuxenhumor och oemotståndlig charm.
 
 
Dessutom en imponerande ensemble som är omöjlig att toppa. Alltid sevärda Catherine Keener är ljuvlig som kärleksintresset medan Paul Rudd, Romany Malco och Seth Rogen är roliga som Andys investerade kollegor. 
 
Andra nämnvärda skådespelare som dyker upp är Elizabeth Banks, Jane Lynch, Kat Dennings, Mindy Kaling, Jonah Hill, Kevin Hart, Stormy Daniels (ja, Donald Trumps gamla ”flamma”), Leslie Mann (Mrs. Apatow) och Nancy Walls (Mrs. Carell).
 
I MovieZines recension från 2005 fick den 5 av 5 i betyg och Boel Bermann skrev ”...det går inte att komma ifrån att ”40 Year Old Virgin” är en av de roligaste filmer jag sett på mycket länge - den är rolig som få, plågsam, pinsam och riktigt gosigt varm i tonen.”
 
Du kan se ”The 40-Year-Old-Virgin” ikväll på Kanal 9 kl. 22.00.
 
| 20 september 2023 06:00 |