Film

Skribent

Andreas Samuelson

16 februari 2024 | 06:00

Kvällens TV-tips: Spänning och berömd twist i Edward Nortons Oscarsnominerade filmdebut

Edward Norton gjorde en filmdebut utan dess like, så bra att han Oscarsnominerades. Se honom briljera i ”Primal Fear” på TV ikväll.
På 1990-talet var Richard Gere en av Hollywoods hetaste stjärnor och det var inte det lättaste att knycka uppmärksamheten från honom på film. Men det var precis det en 27-årig Edward Norton lyckades med i "Primal Fear” (1996), som dessutom var hans filmdebut.
 
Handlingen utspelas i Chicago där en arrogant försvarsadvokat (Gere) anlitas för att försvara en fattig korgosse (Norton), som anklagats för mordet på en ärkebiskop. Fallet fångar medias intresse men rör även upp obehagliga hemligheter.
 
Filmen är regisserad av Gregory Hoblit (”Bristande bevis”, ”Hart’s War”) och i andra roller ser vi nämnvärda skådespelare som Laura Linney, John Mahoney, Alfre Woodard, Frances McDormand, Terry O’Quinn (”Lost”) och nyligen framlidne Andre Braugher.
 
Den blev en enorm framgång både hos kritiker och publiken, med intäkter på över 102 miljoner dollar (på en 30 miljoners budget). Norton hyllades för sin roll för vilken han vann en Golden Globe och nominerades till en Oscar.
 
En spännande film som blivit känd för dess berömda twist slutet. Men det är främst skådespelarna som lyfter filmen. Förutom Norton gör Gere en av sina bästa insatser och Linney är lika strålande i en av sina första stora roller.
 
Se trailern här:

 
Här kan du se ”Primal Fear”:
Ikväll på TV4 23.40
Hyr/köp på SF Anytime och liknande tjänster 
| 16 februari 2024 06:00 |