Film

Skribent

Andreas Samuelson

2 april 2024 | 04:00

Kvällens TV-tips: "Fräck, vass satir" i 2022 års roligaste (och sjukaste) komedi

Det är humor av den svartaste - och sjukaste - typen när en servitris tar till drastiska åtgärder för att bli känd. Se den dråpliga komedin på TV ikväll.
I en värld av sociala medier och influencers växer behovet av att bli känd och uppmärksammad allt mer. Men ingen är så desperat som Signe (Kristine Kujath Thorp, ”Bastarden”), huvudkaraktären i norska komedin ”Sick of Myself” (2022, originaltitel ”Sak pike”).
 
Hon jobbar som servitris men drömmer om att bli känd. Hon blir särskilt frustrerad när sambon (Eirik Sæther, ”Munch”) finner framgång med sin konst. Men efter ett trauma på jobbet inspireras Signe till att via några ryska, förbjudna sömntabletter och efterföljande hudsjukdom erövra den uppmärksamhet hon längtar efter.
 
Filmen är regisserad, skriven och klippt av långfilmsdebuterande Kristoffer Borgli, bioaktuell med Nicolas Cage-rullen ”Dream Scenario”. I biroller ser vi sevärda, norska namn som Steinar Klouman Hallert (”Thelma”), Andrea Bræin Hovig (”Disco”), Henrik Mestad (”Narvik”), Anders Danielsen Lie (”Världens värsta människa”), Seda Witt (”22 July”) och Terje Strømdahl (”De osynliga”).
 
Det är en härligt skruvad komedi med fina insatser framför och bakom kameran, och ett tema som är helt rätt i tiden. ”En fräck, vass - och inte oväntat ganska äcklig - satir som ger välriktade kängor mot verklighetsfrånvända Generation Y-narcissister desperata efter bekräftelse såväl i verkliga livet som på sociala medier” skrev jag i min recension från 2023.
 
Se trailern här:
 
 
Här kan du se ”Sick of Myself”:

• Ikväll på SVT1 22.15
• Streama filmen på SVT Play
| 2 april 2024 04:00 |