Film

Skribent

MovieZine

16 december 2023 | 05:00

Kvällens tv-tips: En storslagen final på en episk fantasy-trilogi - filmen imponerar även efter 20 år

Många ser om de här filmerna inför julen.
Julen närmar sig, och för många av oss filmälskare finns det en rad specifika filmer som måste betas av. Det är tradition! Är det inte "Ensam hemma" del 1 och 2 eller "Elf", så brukar storslagna fantasyfilmer bära med sig den där speciella julkänslan.
 
Och det blir inte mer storslaget än i Härskarringen-trilogin. Ikväll visas "Sagan om Konungens återkomst" i Kanal 5.
 
Hoberna har vandrat långt, mycket långt, med den mäktiga ringen. Gollum är redo att lura in Sam och Frodo i en dödlig fälla på väg till Domedagsberget. Och för Gandalf, Legolas och de andra hjältarna i Brödraskapet återstår en sista episk strid om Midgård.
 
"Slaget vid Helms klyfta känns som en oskyldig liten catfight i jämförelse med Minas Tirith, där fienden tagit både katapulter, olifanter och ondsinta jättar till sin hjälp. Det dånar och skär i öronen av stenblockens träffar och nazgulernas skrik. Denna film har förstört alla episka filmer för mig för all framtid" skrev jag i MovieZines recension vid biopremiären - herregud, var det hela 20 år sedan?
 
 
En maffig speltid på en bit över tre timmar täcker mycket dramatik, häpnadsväckande effekter - och ett flertal emotionella slut. För regissören Peter Jackson markerar denna film slutet på en episk filmskaparresa - och vilken succé! Den belönades med hela 11 Oscars men har framför allt en kär plats i alla filmnördars hjärtan. 2000-talets bästa trilogi, utan tvekan.
 
Igår visade Kanal 5 även "Sagan om de två tornen". De hoppade över första filmen av någon anledning... men lugn, den kommer på TV3 inom kort. Annars kan man ju bara streama dem alla, eller damma av dvd-boxen där hemma.
 
Här kan du se "Sagan om konungens återkomst":

• Ikväll 22:00 på Kanal 5
• Torsdag 21 december 22:00 på Kanal 9
• Streama på Prime Video
• Streama på HBO Max
 
| 16 december 2023 05:00 |