Film

Skribent

Andreas Samuelson

28 februari 2024 | 06:00

Kvällens TV-tips: ”Rocky”-regissörens kopia av sin egen film blev en megasuccé

”Rocky”-regissören John G. Avildsen återanvände konceptet av sin egen film i en 80-talsrulle till den grad att Sylvester Stallone kallade den en kopia.
Klassiska ”Rocky” (1976) gav regissören John G. Avildsen en Oscar och Columbia Pictures anlitade honom för att göra en film i samma anda. Resultatet blev ”Karate Kid” (1984) och ”Rocky”-stjärnan Sylvester Stallone skämtade om att Avildsen hade gjort en kopia av sin tidigare film.
 
Handlingen följer tonåriga Daniel (Ralph Macchio) som flyttar med mamma till Kalifornien. Efter att ha mobbats av ett mopedgäng lär han känna japanska vicevärde Mr. Miyagi (Oscarsnominerade Pat Morita) som lovar att lära honom karate så han kan försvara sig.
 
Med en blygsam budget (åtta miljoner dollar) och marknadsföring blev filmen en megasuccé med intäkter på över 130 miljoner dollar. Den blev årets mest oväntade kassasuccé och en av årets mest inkomstbringande filmer. Den blev snabbt en ikonisk kultfilm som fick tre uppföljare, en tecknad TV-serie, en remake 2010, spinoff-serien ”Cobra Kai” och en Broadway-musikal.
 
Man har sedan 2022 börjat planera en ny film och det blev i fjol klart att både Macchio och Jackie Chan, som spelade Miyagi i remaken, återvänder. Så passa på att se det charmiga originalet innan den nya kommer. En härligt traditionell saga om att växa upp och stå upp för sig själv.
 
Se trailern här:
 
 
Här kan du se ”Karate Kid”:
Ikväll på TV6 18.00
Streama på Netflix
Streama på Tele2 Play
Streama på Viaplay
Hyr/köp på SF Anytime och liknande tjänster 
| 28 februari 2024 06:00 |