Film

Skribent

Andreas Samuelson

7 januari 2024 | 06:00

Kvällens TV-tips: Jämför Covid med stjärnspäckade pandemithrillern

Efter Covid är det intressant att jämföra verkligheten med filmer som skildrat liknande pandemier. Testa själv med stjärnspäckade ”Contagion”.
Covid-pandemin var en tuff tid för de flesta av oss men vi kan nu förhoppningsvis lägga den bakom oss. Men det är intressant att jämföra med filmer som skildrat liknande virus och pandemier, inte minst Steven Soderberghs ”Contagion” (2011).
 
I filmen förs ett virus från Hong Kong till USA, varpå det snart - liksom panik - sprids som en löpeld i världen. Forskare, hälsoorganisationer och läkare försöker desperata kontrollera och stoppa det. Filmen blev extra populär under Covid-pandemin och Soderbergh jobbar sedan 2020 på en uppföljare.
 
Det är en spännande, fängslande film som inte bara hyllades av kritiker utan även av forskare för dess trovärdighet. Dessutom är den imponerande ensemblen full av sevärda stjärnor. Hur ofta ser man namn som Marion Cotillard, Matt Damon, Laurence Fishburne, Jude Law, Gwyneth Paltrow, Kate Winslet och Bryan Cranston i en och samma film?
 
Lotta Zachrisson skrev i sin recension från 2011 att det är ”en otroligt mycket mer realistisk skildring och mindre Hollywoodiserad än sina systerfilmer inom katastrofgenren. Det gör filmen till en frisk fläkt.”
 
Se trailern här:
 
 
Här kan du se ”Contagion”:
 
Ikväll på Kanal 5 22.40
Hyr/köp på SF Anytime och liknande tjänster 
| 7 januari 2024 06:00 |