Film

Skribent

Andreas Samuelson

4 oktober 2023 | 06:00

Kvällens TV-tips: Hämndlysten cowboy i våldsam Tarantino-västern

Hämnden är ljuv - och våldsam, om Quentin Tarantino får bestämma. Se Jamie Foxx konfrontera en rasistisk Leonardo DiCaprio i ”Django Unchained” ikväll på TV6.
Quentin Tarantino har aldrig varit någon som - bokstavligen - sparat på krutet när det kommer till brutalt våld, högljudda svordomar och färgstarka karaktärer. Hans åttonde film, ”Django Unchained”, är en västern i klassisk Tarantino-andamed gott om sevärda stjärnor och explosiva eldstrider.
 
Jamie Foxx spelar titelrollen, en slav som frias av en tysk prisjägare (Christoph Waltz). Denne behöver Djangos hjälp att hitta två efterlysta bröder och som tack får Django hjälp att rädda sin hustru (Kerry Washington) från en sadistisk plantageägare (Leonardo DiCaprio).
 
Samuel L. Jackson spelar DiCaprios husslav medan Tarantino samlat en imponerande ensemble av veteraner i biroller inklusive Dennis Christopher (”Det”), James Remar, Don Johnson, Franco Nero (som spelade titelrollen i inspirationskällan ”Django”), Russ Tamblyn (”West Side Story”), Oscarsnominerade Bruce Dern.
 
Liksom de flesta av regissörens filmer blev den en framgång hos såväl publik som kritiker. Den drog in 426 miljoner dollar (på en 100 miljoners budget) och vann Oscar för både Tarantinos manus och Waltz skådespelarinsats.
 
I Lotta Zachrissons recension för Moviezine 2013 gav hon den fyra av fem i betyg och skrev att ”kombinationen Tarantino och vilda västern kunde inte bli mer rätt. Vilken annan genre är så späckad av snygga "shoot-outs" och träffsäkra one-liners levererade med precision från hästryggen av hjältar så coola att det fullkomligen osar om dem”.
 
Här kan du se ”Django Unchained”:
 
• Ikväll 21:00 på TV6
• Streama på Netflix
• Streama på Viaplay
| 4 oktober 2023 06:00 |