Film

Skribent

Alexander Kardelo

15 september 2023 | 07:00

Kvällens tv-tips: Fullt ös i den näst bästa "Die Hard"-filmen

Bruce Willis och Samuel L. Jackson får en bombgalen terrorist på halsen i 1995 års största biosuccé.
Vilken är det bästa "Die Hard"-filmen? Tveklöst originalet från 1988, den som ställde barfota snuten John McClane mot terrorister i en skyskrapa.
 
Men vilken är den näst bästa? Ser man till IMDB-användarnas betyg så är det trean, "Die Hard - Hämningslöst", som tar silverplatsen med höga 7,6. Regissören John McTiernan återvände till action-franchisen efter sju år, den här gången med hela New York som spelplats.
 
Tur att Bruce Willis får hjälp av Samuel L. Jackson när terroristen Simon Gruber - bror till en viss Hans Gruber - hotar med bomber. Jeremy Irons är som alltid ett nöje att se.
 
 
Filmens manus skrevs ursprungligen som en fristående actionthriller med titeln "Simon Says". Och hade producenten Joel Silver fått som han ville, hade den här historien blivit underlag för "Dödligt vapen 3" istället. Men 20th Century Fox vägrade sälja honom manuset. Och tur var väl det. För när "Die Hard - Hämningslöst" släpptes 1995 blev den årets mest inkomstbringande film. Större än både "Toy Story" och Bondfilmen "GoldenEye"!
 
"McTiernan kan sin action och det är fullt-ös-medvetslös som gäller från första scen. Willis, som här är halvt alkoholiserad och bakfull filmen igenom, är mer antihjälte än möjligt och gör det han ska galant. Det bekanta beteendet vägs dock upp av Jackson, som en mer mänsklig, jordnära motsats till McClane. Duon har suverän kemi" kan man läsa i MovieZines recension.
 
"Die Hard"-serien fortsatte med ytterligare två filmer, men blev aldrig lika bra eller spännande igen. Skådespelaren Bruce Willis fick häromåret diagnosen afasi vilket tyvärr hindrar honom från att återvända till yrket. Då är det tur att vi har många gamla fina actionminnen kvar att se tillbaka på.
 
Här kan du se "Die Hard - Hämningslöst":

• Ikväll 21:00 i TV6
• Söndag 23:40 i TV6
• Streama på Disney+
| 15 september 2023 07:00 |