Film

Skribent

MovieZine

14 september 2023 | 05:00

Kvällens tv-tips: Leslie Nielsen-klassikern träffar mitt i prick! "En av de bästa komedierna"

Parodiernas kung Leslie Nielsen är i högform i rollen som den korkade snuten Frank Drebin.
Jim Abrahams och David och Jerry Zucker stod bakom några av de mest populära komedierna under 1970- och 1980-talet. Även om den kortlivade polisserieparodin "Police Squad!" från 1982 inte lyckades nå samma höjder som "Titta vi flyger!" (1980), blev den startskottet för "Nakna pistolen"-trilogin, vars första del sänds på tv ikväll.
 
Med karaktärer som Leslie Nielsens klantiga detektiv Frank Drebin, snyggingen Jane Spencer (Priscilla Presley) och Nordberg, (spelad av O.J. Simpson som senare hamnade i fängelse), är den fullproppad med hysteriskt roliga sketcher som tar ut svängarna. Handlingen följer Drebin när han försöker stoppa ett mordförsök på Englands drottning Elizabeth, som besöker USA för en basebollmatch.
 
"Den nakna pistolen" är en riktig komediklassiker, som håller förvånansvärt bra än idag. Tempot är snabbt och grundformeln fungerar: en blandning av skandalösa karaktärer, filmreferenser och slapstick-upptåg får dig att rulla på golvet av skratt. Samtidigt visar Drebins brottsutredning en bild av humorns oföränderlighet: att driva med auktoriteter är fortfarande populärt även i dagens komedier.
 
Nu talas det om en reboot med Liam Neeson i huvudrollen. Kommer den bli lika bra?
 
 
Bland MovieZines läsare har "Den nakna pistolen" flera fans:
 
"Mycket, mycket rolig film. En av de bästa komedierna får man väl säga" lyder en kommentar på sajten. "Väldigt skön och skönt avslappnande film! En mycket rolig sådan dessutom!" skriver en annan medlem.

"Leslie Nielsen äger denna film. Den är tidlös och alldeles, alldeles underbar."

"Underbar och en riktig klassiker i komedi-genren! Leslie Nielsen är fullständigt genial. Klockren 4/5 till en film som håller varje år."
 
Här kan du se "Den nakna pistolen":

• Ikväll 21:00 i TV12
• Fredag 01:00 i TV12
• Streama på Tele2 Play
• Streama på SkyShowtime
• Hyr eller köp på Viaplay och Google Play
 
Se trailern här:
 
| 14 september 2023 05:00 |