Film

Skribent

Alexander Kardelo

18 september 2023 | 06:00

Kvällens tv-tips: Feelgood-filmen som är en njutning för alla matfantaster

”Iron Man”-regissören Jon Favreau bytte Marvel mot matporr i den charmiga roadmovien ”Chef”.
Kvällens filmtips är filmen ”Chef”, där Jon Favreau både spelar huvudrollen och regisserar. Du kan se den klockan 21 på TV8.
 
Favreau gör rollen som Carl Casper, en stjärnkock som ballar ur efter en kritikers sågning. Han blir ”cancelled” innan det ens var ett begrepp och tvingas snart att se sig om efter ett nytt jobb. En annorlunda möjlighet rullar in i hans liv när han kommer över en food truck och hittar en ny passion i livet.
 
 
”Chef” är såklart matporr på hög nivå, och det vattnas i munnen av ala kubanska mackor och andra läckerheter som Carl och hans anställda slänger ihop. Men här finns också en annan historia, den om en far och hans tioårige son vars relation inte har varit på topp på sistone.
 
 
Favreau är en skådis, producent och regissör som hunnit med mycket i karriären. Förutom de två första ”Iron Man”-filmerna, och rollen som Happy i flera Marvelfilmer, är han också regissören bakom Disneys otecknade storsuccéer ”Djungelboken” och ”Lejonkungen”. Dessutom är han flitigt involverad i Star Wars-galaxen som showrunner för ”The Mandalorian”.
 
Men det är ändå härligt att se franchise-filmskapare bryta sig loss då och då för ett mindre och personligt projekt. ”Chef” - även skriven av honom - är en riktigt charmig och sympatisk liten pärla till film.
 
Ett plus för Marvel-fans: kollegorna Robert Downey Jr och Scarlett Johansson tittar in i mindre roller.
 
Här kan du se ”Chef”:

• Ikväll 21:00 på TV8
• Streama på Netflix
• Hyr filmen på SF Anytime eller Google Play
 
| 18 september 2023 06:00 |