Film

Skribent

Andreas Samuelson

25 augusti 2023 | 06:00

Kvällens tv-tips: Galna brudtärnor i 2010-talets roligaste komedi

Få komedier är så hejdlöst roliga och värda att se om som ”Bridesmaids”. Se Kristen Wiigs härliga skrattfest på Kanal 5 ikväll.
Efter flera år med ”Saturday Night Live” och en rad biroller i diverse komedier tog Wiig världen med storm när hon skrev och spelade huvudrollen i ”Bridesmaids”. Med hjälp av superproducenten Judd Apatow, regissören Paul Feig och medförfattaren Annie Mumolo levererade hon en av vår tids roligaste komedier.
 
Wiig spelar själv Annie som sliter både med män och jobb. Saker å ting blir knappast bättre av att bästa väninnan Lillian (Maya Rudolph) berättar att hon ska gifta sig och utser Annie till brudtärna, en uppgift hon får problem att hantera.
 
Filmen blev en enorm framgång, både hos kritiker och publik med en inkomst på över 306 miljoner dollar på en 32 miljoners budget. Den blev även den mest inkomstbringande Apatow-produktionen och en milstolpe inom komedier med kvinnliga huvudpersoner. Den nominerades även till två Oscars, för bästa manus och kvinnliga biroll (Melissa McCarthy).
 
I min recension från 2011 skrev jag att Wiig och Rudolph ”tillsammans med kul biroller, smarta one-liners, skön slapstick och Paul Feig ("The Office", "Arrested Development") i registolen gör denna pärla till sommarens kanske roligaste komedi”. Det gäller även 12 år senare.
 
Se ”Bridesmaids” i kväll på Kanal 5 kl. 20.00.
| 25 augusti 2023 06:00 |