Film

Skribent

MovieZine

24 september 2023 | 18:00

Kultfilmen "Smala Sussie" fyller 20 - och ges ut på bluray för första gången

Ulf Malmros ljuva gangsterkomedi släpptes för hela 20 år sen. Tuva Novotny minns tillbaka på "en underbar inspelning".
I höst fyller den svenska kultfilmen "Smala Sussie" 20 år! Och det firas med en nyutgåva i fysiskt format. För första gången släpps nämligen Ulf Malmros sköna gangsterkomedi på bluray.
 
Efter flera hyllade tv-serier och den charmiga "Den bästa sommaren" återvände Malmros år 2003 till sitt älskade Värmland. Resultatet blev den här kaxiga, otypiskt osvenska gangsterkomedin som lyckas väva in både mord, knark, kärlek och Kjell Bergqvist som bitter, sjungande polis.
 
Den till synes oskuldsfulla och snälla Smala Sussie försvinner spårlöst. Hennes bror Erik, som lämnade småstadstillvaron för att satsa på ett mer framgångsrikt liv i Stockholm, fastnar i en utflippad, kriminell härva när han återvänder till sina hemtrakter. Så börjar en härligt skruvad komedi på värmländska med underbara karaktärer och minnesvärda oneliners.
 
 
- Pölsa, det sitter fyra knarkare och knarkar i din soffa!
- Fyra bara?? Fan, det ska va fullsatt!
 
Lägg till ett fräckt soundtrack, sköna filmreferenser och det faktum att Klasse Möllberg stämde för inkluderandet av en kåt Banarne och resultatet är underhållning värd namnet.
 

Tuva Novotny: "Väldigt politiskt okorrekt"

 
När MovieZine möter Tuva Novotny vid premiären av nya filmen "Avgrunden", har hon bara fina minnen av inspelningen och arbetet med Malmros:
 
- Vi hade så kul! Jag och Ulf hade så roligt. Det var en underbar inspelning. Och filmen lever ju kvar, det är fortfarande folk som nämner den… Jag hoppas att Ulf ska komma med något nytt så att vi får jobba igen. För det var en ”match made in heaven”. ”Väs att du är sexton!”... Det var väldigt politiskt okorrekt, skrattar hon.
| 24 september 2023 18:00 |