Film

Skribent

MovieZine

20 december 2023 | 08:00

Fyndig detalj kopplar samman "Polarexpressen" med 80-talsklassikern "Tillbaka till framtiden"

Inte så konstigt då båda är regisserade av Robert Zemeckis...
Vissa påstår den är cringe med sina märkliga, "mänskliga" ansikten. Andra ser en mysig och härlig julfilm. Oavsett vad man tycker om Robert Zemeckis "Polarexpressen" så återvänder den punktligt på tv varje jul.
 
Men även en film med snart 20 år på nacken kan överraska. Här är ett påskägg jag iallafall inte kände till förrän nyligen.
 
 
I ett snabbt ögonblick - blinka och du missar det - ser vi att det magiska tåget drivs av en fluxkondensator. Vad är det då? Jo, samma uppfinning som finns i Doc Browns kära DeLorean i "Tillbaka till framtiden" från 1985! Det finns teorier om att filmerna skulle "utspela sig i samma universum", skriver Looper. Eller är denna manick förklaringen till hur tåget kan ta sig fram till Nordpolen så snabbt, att Polarexpressen helt enkelt färdas i tiden?
 
Nja... mest troligt är väl att regissören till båda filmerna valde att stoppa in en diskret liten överraskning till uppmärksamma fans.
 
 
Men "Polarexpressen" döljer fler kopplingar till "Tillbaka till framtiden"-filmerna. I en annan scen syns en tidning med strejkande tomtar, där en håller upp skylten "säg ja till bygget av Lone Pine Mall" - en välbekant plats för de som minns 80-talsäventyret med Michael J. Fox och Christopher Lloyd.
 
Dyk in i videon som gräver fram fler påskägg i julfavoriten "Polarexpressen:
 
| 20 december 2023 08:00 |