KRÖNIKA

Skribent

Christian Björck

29 juli 2017 | 15:00

5 gånger Dumbledore visat att han är en urusel rektor

Jude Law ska spela den berömde magiske rektorn Albus Dumbledore i kommande "Fantastiska vidunder 2", men är han verkligen en rektor som borde vara berömd överhuvudtaget?
I somras påbörjades inspelningen till "Fantastiska vidunder 2", där en yngre Albus Dumbledore kommer att dyka upp. Alla älskar Dumbledore eller hur? Denne mysige gubbe som med sin högsta grad av Merlinorden glider runt på Hogwarts i de ballaste trådarna som Trollkarlsvärlden har att erbjuda. Men har ni någonsin tänkt på att den gamle kufen är en riktigt riktigt urusel rektor?

Vi utgår härifrån både ifrån filmerna och böckerna i de olika punkterna nedan. Tonmässigt förändras rektorn från första boken (där han är en riktigt oklar vimsig stolle) till den sista (en man som inte går att lita på och som håller hemligheter), i filmerna sker ungefär samma förändring, även om Dumbledore inte riktigt är lika konstig i första filmen som i boken. Sedan byttes skådespelaren ut från och med film tre, vilket delvis också bidrar till att beteendet skiftade.
 

1. Favoriseringen av vissa elever och elevhem

 
En rektor ska värna om att alla elever kan utvecklas och visa potential. De duktiga eleverna belönas men de som behöver hjälp ska också få det och motiveras till att prestera lika bra som de duktiga eleverna. Så är inte fallet på Hogwarts. Vissa elever utnyttjar privilegiet med en enorm favorisering i skolsystemet.  
 
Extra skojigt med favoriseringen av just Harry, Ron, Hermoine och Gryffindor i allmänhet är ju i första delen, De vises sten. Där stör sig stör sig Harry på att Snape verkar favorisera Malfoy – något som noteras flertalet gånger – men sedan är det är okej om Dumbledore favoriserar Harry och Gryffindor. Detta genom att belöna för saker som ”Bästa partiet schack som spelats” eller något sådant löjligt och totalt orelaterat till utbildningen. Slytherin, som samlat sina poäng med akademiska bedrifter och saker relaterat till skolan, blir straffade och förlöjligade.

Ett annat exempel på denna favorisering är ju då Dumbledore låter Hermoinoe använda en Tidvändare, för att läsa extra kurser. I grunden är detta ett bra incitament, då en elev som vill lära sig mer får möjligheten till det. Men att låta en sådan oerfaren häxa mixtra med tid... det är ganska dumt. Konsekvenserna för om hon gör fel skulle bli så stora att det är svårt att motivera det extra inlärandet. Tidsvändaren i sig är ett stort plot-hole, men nu ska inte det vara huvudfokus, utan vi fortsätter med Dumbledore.
 
Large 556adab1f5a5b2a27dab560151c311e0 hp4yq
 

2. Favoriseringen av Harry missgynnar egentligen Trollkarlsvärlden

 
Favoriseringen blir framför allt konstig och inkonsekvent, för om nu målet är att Harry ska kunna besegra Voldemort: varför lär Dumbledore då inte Harry mer avancerad magi på egen hand?
 
Om nu Dumbledore ska favorisera Harry, så borde han göra det med rätt saker. Det vill säga, inte favorisera honom genom massa extrapoäng eller ursäkter till lärare, utan favorisering genom att han lära honom saker som ingen annan elev får i kampen mot Voldemort.
 
Visst, indirekt kan man kanske säga att han lär Harry magi som Expecto Patronum (via Lupin) och Occlumenering (via Snape) men de hjälper inte så mycket mot Voldemort egentligen. Om vi ska hårddra det är det en ganska billig ursäkt för vad Dumbledore egentligen hade kunnat göra för Harry – lära honom den allra mest avancerade och mäktigaste magin, som Dumbledore påstås ha… men aldrig visar *host host*. 
 

3. Dumbledore skapar inte studiemotivation


En sak som är ett genomgripande problem på Hogwarts tycks vara den lata inställningen till inlärning som finns hos eleverna. Jag menar hur kan eleverna klaga på det som de behöver göra på skolan? De lär ju sig magi för tusan! Att allt inte är roligt, det är förståeligt, att de som växt upp med magi inte tycker det är lika speciellt, det är förståeligt, men att ALLA STÄNDIGT klagar över hur jobbigt det är – är ju helt absurt. Harry om någon borde ju vara studiemotiverad, för han kommer från vår värld där magi inte används! Alla som har Muggarpåbrå eller kommer från Mugglarfamiljer – de borde ju vara helt och håller lyriska.
 
Men den akademiska motivationen finns inte där. Inte konstigt efter behandlande av Slytherin första året. Det är ju som att ifall ni skriver bäst på ett prov i klassen och sedan får en annan som inte ens skrivit det, lika mycket poäng för att ha lekt bästa kurragömman på rasten. 
 
I Hemligheternas Kammare har vi ett annat exempel. De slutprov som ska visa att eleverna kan klara nästkommande år, ställs in för att Ginny Weasly har blivit räddad och alla behöver pusta ut. Vänta lite, stopp, sakta in, vad sa du för något? Situationen är lugn, ingen är i fara, alla har återhämtat sig direkt för ingen verkar alls traumatiserad och proven kan ju inte påverkas egentligen, men de ställs in? Jag ger upp.
 
 

4. Han anställer inkompetent personal för skolans viktigaste ämne

 
Quirrel, Lockhart, Umbridge. Behövs det sägas mer? Det viktigaste ämnet på Hogwarts har kantats med inkompetenta lärare. En position som blivit förhäxad av Voldemort ska då göra att läraren inte kan vara kvar på sin position mer än ett år. Ja men hallå, det betyder ju att det är omöjligt för Dumbledore att hitta någon bra som vill ha jobbet, så han gör väl sitt bästa!
 
Men ställ er då den här frågan: hade inte Dumbledore bara kunnat skapa en ny postion och på så sätt löst problemet? Kallat det Avancerad magi istället för Försvar mot Svartkonster och implementerat de elementen i den "nya" kursen, satt in en bra lärare på den "nya" positionen som inte är förhäxad och sedan låtit det vara helt enkelt – problem löst. Men nejdå, inte skulle Dumbledore göra något sådant. Istället möter eleverna lärare som rent av inte kan lära ut, inte vill lära ut eller helt enkelt vill skada och mörda Harry Potter samt elever som kommer i vägen.
 

5. Försätter ständigt sina elever i fara och framför allt Harry Potter

 
 
Genom alla delar försättar Dumbledore ständigt sina elever i fara. Han förvarar De Vises Sten på skolan. Han skickar ut elever i den Förbjudna skogen med bara Hagrid som skydd. Han gör inget mot Basilisken utan låter skolan fortsätta som vanligt trots att elever blivit förstenade och vägrar att avgå till en början. Han gör inget när en misstänkt möradre är i krokarna, och när Sirius visar sig vara oskyldig så har han ju brustit i uppsikten av att den riktiga mördaren sovit i samma sovsal som Gryffindors elever I TRE ÅR. Listan fortsätter, från att han tillät Umbridge verka på skolan till att han trodde att eleverna skulle vara säkrast på Hogwarts när Voldemort återkom – trots att den mörke trollkarlen ville åt honom och Harry.
    
 
Men till skillnad från hur han missgynnat eleverna som den galne Dumbledore potentiellt ger ärr för livet, så finns det en annan person på skolan som redan har ett permanent ärr, men som Dumbledore inte är rädd för att ge några till – Harry Potter själv. Under hela Harrys skolgång försätts han i farliga situationer som Dumbledore enkelt hade kunnat förhindra. Ja jag vet att Voldemort kan ha ett finger med i spelet, men det är en enkel bortförklaring.
 
Framför allt är det tydligaste exemplet på detta i den fjärde delen av Harry Potters saga: Den Flammande Bägaren. Harry hade inte behövt ställa upp i turneringen om Dumbledore sagt ifrån! Inte bara hade det förhindrat Voldemorts återkomst, utan även Cedric Diggorys död och Harrys potentiella död. Men Harry skrev ju på ett magiskt kontrakt som inte kan brytas!! Skitsnack, Dumbledore ska vara övermäktig (enligt vad alla andra hävdar i Trollkarlsvärlden) så det hade han kunnat bryta på studs och Harry ska inte ens få delta enligt reglerna – det ska ogiltigförklaras direkt. Helt urbota korkat och därav den sämsta delen i serien.
 
Låt oss heller inte glömma – i första delen, De Vises Sten, hade Voldemort aldrig ens haft chansen att få tag i stenen om Harry blivit förhindrad att gå ned till spegeln av Dumbledore. Och i ärlighetens namn vem är såpass dum att de har en dörr som leder in till Fluffy (indirekt stenen), som kan öppnas av en sådan simpel förtrollning som Alohomora?
 
 
Bonuspoäng: Dumbledore berättar aldrig någonting för någon i princip, för att "han är Dumbledore, så nog måste han ha en god anledning!" Den ursäkten blev trött ganska snabbt och borde ha ifrågasatts då hans anledningar nästan aldrig var goda. 
 
Så i slutändan är det bara att konstatera att Dumbledore nog allt är en gaggig tokstolle, som riskerade kollapsen av Trollkarlsvärlden med sitt arroganta beteende, men det betyder inte att det hela inte var en oerhört underhållande resa att läsa/se på – måste älska en dos Harry Potter oavsett. "Fantastiska Vidunder 2" har nu en liten möjlighet att upprätta rektorn något. Dumbledore borde äntligen få visa varför han är en mäktig trollkarl, genom en episk trollkarlsduell (den i Fenixordern var häftig, men alldeles för kort) som inte bara är laserstrålar som skjuts ut ur pinnar – kreativitet tack!
 
P.S. Slytherin förtjänade pokalen i "De vises sten" och är det bästa huset. D.S.
 
Håller ni med? Har ni några rättfärdigande drag hos rektorn på Hogwarts? Vad hoppas ni få se Dumbledore göra i den kommande filmen? Kommentera nedan!
| 29 juli 2017 15:00 |