Film

Skribent

Nader Ryan Pahlevani

6 maj 2024 | 22:45

Kristen Stewart om sin regidebut: "Ingen vill finansiera en film om incest och mens"

Kristen Stewarts regidebut börjar ta form men utmaningarna avlöser varandra.
Oscarsnominerade skådespelerskan Kristen Stewart ska regissera sin första långfilm; biografin "The Chronology of Water" av Lidia Yuknavitch. För maximal kreativ frihet tar Stewart steget från Hollywood och spelar in filmen i Europa istället, närmare bestämt i Lettland. I ett samtal med Net-a-Porter berättar hon om varför hon byter ut änglarnas stad mot Lettland:
 
- Det är en blomstrande filmkultur i Lettland. Jag älskar sättet vi gör film på i USA, men jag behöver en radikal förändring. Jag är inte en regissör än. Jag behöver göra en studentfilm. Det kan jag inte göra här. 
 
"Twilight"-stjärnan fortsätter med att kritisera Hollywood och patriarkatet: 
 
- Det finns ett tankesätt om att uppfylla visa punkter och då försvinner patriarkatet och det faktum att vi alla är gjorda av det. Det är lätt att säga "titta vad vi gör, vi gör Maggie Gyllenhaals film! Vi gör Margot Robbies film!" Och man tänker "ok, cool. Ni har valt fyra."
 
- Jag beundrar dessa kvinnor, jag älskar dessa kvinnor men det känns falskt. Om vi gratulerar varandra för att ha utvidgat perpektivet, när vi inte gjort tillräckligt, slutar vi att bredda oss. 
 
Katy O'Brian och Kristen Stewart i "Love Lies Bleeding". 
Stewart har varit kopplad till projektet sedan 2018 och skrivit manuset med Andy Mingo. Men att lyckas säkra finansiering för filmen har varit långt ifrån enkelt, skriver The Hollywood Reporter
 
- Det är en självmedveten sak att prata om eftersom det är svårt att få något gjort. Du vet, en film som inte kretsar kring det som är rätt standard. Min film handlar om incest och mens och en kvinna som våldsamt återtar sin röst och kropp. Emellanåt är den svår att titta på... Men filmen kommer bli en helsikes berg-och-dalbana. 
 
Biografin befinner sig i förberedelsefasen och produktionen beräknas dra officiellt igång om två veckor. Stewart kommer också handskas med känsliga ämnen som missbruk, BDSM och sexuella övergrepp. Stjärnan är för tillfället aktuell med queer-dramat "Love Lies Bleeding". 
 
Vad tror du om Kristen Stewarts regidebut? Kommentera gärna. 
| 6 maj 2024 22:45 |