Film

Skribent

Katarina Emgård

11 december 2016 | 12:00

Kändisarna bakom dina Disneyfavoriter

Vilka var det egentligen som dolde sig bakom de där tecknade ögonen?
Som liten ville jag inte känna till vilka som stod bakom mina mest älskade tecknade figurer. För om jag vetat då att den söta katten i ”Oliver och gänget” egentligen var en B-skådis-hunk som medverkat i ”Californication” hade jag satt de sura S:en i halsen. Det magiska ligger i ovissheten, i tron på att animationerna lever i cartoonvärlden där man inte dör av att få ett städ i huvudet. En tro som först bör ifrågasättas när man är beredd att möta ansiktet bakom djungelbjörnen och därmed också det faktum att sådana inte finns. Riktigt där är jag inte ännu, men liksom att det ibland kan vara kul att dra i tomtens lösskägg finner jag viss tillfredsställelse i att avslöja de stora namnen bakom några minnesvärda Disneykaraktärer. 

Även om Pixar nästan alltid använt sig av kända skådespelare i sina filmer som exempelvis John Goodman, Tom Hanks och Ellen Degeneres är det först nu huvudkoncernen Disney också hakat på trenden. Störst de senaste åren är nog Kristen Bell i ”Frost” och Jason Bateman i ”Zootopia”. Men det finns även en del bekanta ansikten i deras tidigare produktioner. 

Mel Gibson och Christian Bale - ”Pocahontas”


Large e239fd31b168c7a06aa966636384342e mel och christian

I ”Avatars” förlaga ”Pocahontas” ställs en indianprinsessa inför valet mellan att följa sin fars önskan och gifta sig med krigaren Kocoum eller sitt hjärta och leka kärnfamilj med kolonialisten John Smith. Ett enkelt val i Disneys värld där 90-talsman alltid går före slashasar-hästsvans. Dessutom tillhör John Smith’s hårsvall ingen mindre än Mel Gibson. Och än mer kändisskimmer glimmar i guldgruvan. Christian Bale spelar nämligen Tomas – en nybyggar-Judas.

Demi Moore - ”Ringaren i Notre Dame” 


Large e239fd31b168c7a06aa966636384342e demi

”Ringaren i Notre Dame” är baserad på Victor Hugos klassiker från 1831. Den skräckromantiska historien följer vänskapen mellan ringaren och den vackra Esmeralda som blir felaktigt anklagad för mord och dömd till döden. Filmen skildrar också förföljelsen av romer, ett ämne som känns extra aktuellt idag. Rollen som den tuffe Esmeralda innehas av ingen mindre än 90-talstjärnan Demi Moore. Därmed lyckades hon med konststycket att spela huvudrollerna i en barnfilm och den mindre barnvänliga ”Striptease” samma år. 

Emma Thompson och Joseph Gordon Levitt- ”Skattkammarplaneten”


Large e239fd31b168c7a06aa966636384342e emma och jopseph

Den roll jag starkast förknippar Emma med är Elinor i ”Förnuft och Känsla”. På något sätt känns därför hennes insats som rösten till Kapten Amelia i Disneys ”Skattkammarplaneten” helt rätt. Båda är envisa och stolta, även om den sistnämnda må ha än mer skinn på näsan. Dessutom spelas huvudrollen av en ung Joseph Gordon Levitt som dittills mest var känd för sin insats i ”Tredje klotet från solen”. Det dröjde ytterligare nästan ett helt decennium innan hans karriär tog fart med ”Inception”.    

Kurt Russell - ”Micke och Molle”


Large e239fd31b168c7a06aa966636384342e kurt

När jag tänker Kurt Russell tänker jag på främst på en fruktansvärt ondskefull mörk magi, slipade knivar, ninjor som viftar med vassa gafflar, 80-tals frillor och vita T-shirts med solnedgångar på – neonaction helt enkelt. Men bara några år innan ”Big Trouble in Little China” gjorde den hårdkokte hjälten rösten till den snälla hunden Molle i ”Micke och Molle”, Filmen som bidrog till att göra mig till den obotliga djurvän jag är idag. Också kul att han samma år spelade Snake Plissken i ”Flykten från New York”. Detta lär också vara den enda röstinsatsen han gjort förutom som Elvis Presley i ”Forrest Gump”.

Robin Williams - ”Aladdin”


Large e239fd31b168c7a06aa966636384342e robin

Älskade Robin Williams som fick mitt tonårshjärta att blöda med ”Döda Poeters Sällskap” har gjort många minnesvärda roller, däribland som anden i ”Aladdin”. Jag var tyvärr för liten när det begav sig för att se den engelska versionen av sagan men när jag recenserade den häromåret fick jag äntligen se Robin briljera. Det sägs att filmskaparna testanimerade anden efter några av Robins stå-upp nummer för att sälja in konceptet till honom. Han lär ha skrattat gott när anden odlar två huvuden för att kunna diskutera schizofreni med sig själv. 

Michael J Fox - ”Atlantis – en försvunnen värld”


Large e239fd31b168c7a06aa966636384342e michael

Eftersom Michael J. Fox tyvärr insjuknade i Parkinsons på 90-talet tog hans karriär aldrig av med den raketfart som förutspåtts honom. Istället gav han sig in på banan som röstskådespelare där Milo i ”Atlantis – en försvunnen värld” var en av de första filmerna han medverkade i. Tyvärr verkar inte rollerna direkt drösslat över honom. Senast hörs han göra rösten som robothunden i ”A.R.C.H.I.E”, vilket verkar vara en riktig tråkig dussinfilm. 

Miley Cyrus och John Travolta - ”Bolt”


Miley är redan starkt förknippat med Disney då det var i rollen som Hannah Montana som hon blev känd. Men det var först svingande på ett järnklot som hon slog världsrekord med 19,3 miljoner visningar av sin musikvideo under 24 timmar. Innan hon chockade alla med sin halvnakna uppenbarelse spelade hon Penny i filmen ”Bolt” mot John Travolta som den vita schäferhunden med inbillade superkrafter. Vad jag minns bäst med filmen är dock ”Bubbleboy”-hamstern Roffe. 

Bubblare: Mathew Broderick i ”Lejonkungen”, Danny Devito i ”Hercules”, Oprah Winfrey i ”Prinsessan och grodan” 

Vilka skulle ni vilja se göra rösten till era Disneyfavoriter?
| 11 december 2016 12:00 |