Serie

Skribent

Jenny Ahonen

2 november 2015 | 15:00

Juveltjuvarna som inspirerat krimdramat "The Last Panthers"

13 november har "The Last Panthers" premiär på HBO Nordic. Bakom den sexdelade tv-serien hittar vi den brittiske manusförfattaren Jack Thorne, den svenske regissören Johan Renck och en sann historia om en grupp juveltjuvar från Balkan.
"Rosa pantrarna". Ligan fick namnet av den brittiska tidningen Daily Mail efter deras första uppmärksammade rånkupp 1993, då en av dess medlemmar gömde en värdefull diamant i en hudkrämsburk - likt en av karaktärerna i "Rosa pantern kommer tillbaka" (1975). Under 00-talet drog gruppen ökad uppmärksamhet till sig då de begick några av kriminalhistoriens fräckaste stölder någonsin, och det i ett rasande tempo. Under loppet av sex veckor slog de till mot 120 butiker i 20 olika länder. London, Paris, Geneve, Dubai och Tokyo är bara några av städerna där Rosa pantrarna har rånat juvelbutiker.

Diamanten i den där hudkrämsburken var värd sex och en halv miljon svenska kronor, men långt ifrån det dyraste bytet som gruppen har kommit över. 2005 arresterades tre av ligans medlemmar i Belgrad och två år senare dömdes de för att ha stulit halsbandet Comtesse de Vendome. Smycket är värt 260 miljoner svenska kronor. Vissa beräkningar menar att Rosa pantrarna genom åren har kommit över dyrgripar till ett sammanlagt värde av över fyra miljarder kronor.

Sedan 2007 har Interpol en speciell arbetsgrupp som lägger allt sitt fokus på Rosa pantrarna. Trots att flera av ligans medlemmar har blivit tillfångatagna och dömda  är ligans organisation fortfarande höjld i dunkel. Det är egentligen fel att kalla Rosa pantrarna för en liga. Snarare rör det sig om ett transnationellt kriminellt nätverk.  De flesta av juveltjuvarna kommer från Serbien och Montenegro och är inte sällan krigsveteraner från striderna i det forna Jugoslavien.


Bild ur dokumentären "Smash & Grab".

I dokumentärfilmen "Smash & Grab" (2013) intervjuas en rad personer - vars identiteter hålls hemliga - som påstår sig arbeta, eller har arbetat, för Rosa pantrarna. "Det finns en inre cirkel", säger en av dem, "men det finns också killar som inte vet vilka deras chefer eller medarbetare är". För filmens regissör, Havana Marking, berättar han: "Du får tips från din handledare, men det finns också en längre kedja av människor. Du vet inte var i hierarkin du står för du får aldri träffa 'chefen'. Det finns ingen 'big boss'. Alla har sitt specifika jobb att utföra, så vi är alla beroende av varandra."

I "Smash & Grab" (som har sänts i SVT under namnet "Jakten på de rosa pantrarna") visas övervakningsfilmer på några av nätverkets tillslag. Det är häpnadsväckande bilder som ger tittaren en bild av rånarnas djärvhet, uppfinningsrikedom och förmåga att tänka snabbt i pressade situationer. Scenerna liknar den som inleder "The Last Panthers".  Dramaserien har hämtat inspiration från Rosa pantrarna, men låser inte fast handlingen vid spektakulära rånkupper. En representant för franska Canal+, som samproducerar serien med brittiska Sky Atlantic, lovar att "The Last Panthers" kommer att undersöka "samspelet mellan människosmugglare, EU-tjänstemän, krigsveteraner och bankirer". 

Berättelsen, som är uppdelad i sex stycken entimmeslånga avsnitt - regisserade av vår egen Johan Renck, bygger på en idé av den franska journalisten Jerome Pierrat. Manuset är skrivet av Jack Thorne, som tidigare har skrivit manus till tv-serierna "Skins" och "This is England".


"The Last Panthers" får svensk premiär 13 november på HBO Nordic.
| 2 november 2015 15:00 |