Serie

Skribent

Erika Jarhed

7 april 2023 | 17:00

24 år senare - så ser Jonte från "Eva & Adam" ut idag

Serien "Eva & Adam" blev en succé i början av 2000-talet. Men minns ni karaktären Jonte? Vad gör han idag och hur ser han ut? Vi har svaret på dina frågor.
1999 var året tv-serien "Eva & Adam" fick premiär på SVT, som är baserad på den svenska bokserien med samma namn av John Unenge och Måns Gahrton. Inte är väl jag den enda som minns denna mysiga serie som nästintill har blivit kult? Serien gick så bra att den fick en andra säsong 2000, och året efter en helt egen långfilm: "Eva & Adam - fyra födelsedagar och ett fiasko" regisserad av Catti Edfeldt.
 
Men kommer ni ihåg karaktären Jonte? Ni vet den där störiga killen i klassen som retade Adam så fort han fick chansen?
 
Bild: SVT
 
Ja exakt - han. Han hade ju en del hys för sig, som när han "råkade" sno provsvaren inför deras matteprov och när han kallade deras lärare för "Giraffen". Han hängde mesta dels med tvillingarna Hasse och Klasse (hur legendariska namn ändå?) som gjorde allt vad Jonte sa. Men det var ju ganska synd om Jonte också - hemma hade han en alkoholiserad pappa, som alla i klassen visste om.
 
Bild: SVT
 
Men vem var det då som spelade Jonte i tv-serien och även i långfilmen från 2001? Jim Ramel Kjellgren, son till skådespelarna Johan H:son Kjellgren och Lotta Ramel som båda har haft roller i "Rederiet". Dessutom är Jim barnbarn till Povel Ramel som är mest känd för sina underfundiga låtar som "Ta av dej skorna" och "Var är tvålen?".
 

Vad gjorde han efter "Eva & Adam"?

 
Tv-serien "Eva & Adam" var Kjellgrens debut som skådespelare, men han har varit med i flera filmer sedan dess. 2001 hade han en biroll i "Leva livet" av Mikael Hågström ("Ondskan"), som tog hem flera guldbaggar. 2004 spelade han huvudrollen Kristian i den svenska äventyrsfilmen "Kyrkogårdsön" (vilket kanske inte är något vidare att skryta med).
 
2005 hade han dessutom en mindre roll i filmen "Storm" av Björn Stein och Måns Mårlind ("Känn ingen sorg"), som för övrigt var Oscarsbelönade Linus Sandgrens första film som filmfotograf. Men detta var tyvärr en av Kjellgrens sista filmer, då han några år senare ändrade yrkesbana helt.
 
"Kyrkogårdsön" från 2004. Jim Ramel Kjellgren längst till höger.
 

Jim Ramel Kjellgren blev officer inom försvaret

 
Efter gymnasiet började han studera yrkesofficersprogrammet på Försvarshögskolan, som han tog examen från 2013. Sedan dess har han gjort karriär både inom Försvaret och Kungliga flottan. Kjellgren tänkte egentligen återvända till skådespeleriet och söka till scenskolan, men fortsatte i stället med att bland annat utbilda värnpliktiga.
 
Men tankarna på skådespelardrömmarna släppte aldrig. Till slut åkte han till USA och började studera på Lee Strasberg Theatre and Film Institute 2016, där han tillsammans med amerikanska krigsveteraner fördjupade sin förståelse för hur metodskådespeleri kan hjälpa människor att behandla ett personligt trauma.
 
På senare år han han medverkat i några mindre projekt, som kortfilmen "Lady Fantasy" 2018, men främst har han varit med i teaterproduktioner som "Det är synd om papporna" 2014.
 
Hur ser då Kjellgren ut idag - 24 år efter hans succé i "Eva & Adam"?
 
Bild: Hammarström Agency
 
Bild: Hammarström Agency
 
Japp, där är han - vår alldeles egna Jonte. För några år sedan fick han berätta mer om sin upplevelse av att bli en barnstjärna i en intervju med Expressen

- Jag var inte riktigt redo för den typen uppmärksamhet. Jag minns till exempel att det kunde springa ut elever i skolan och hålla fast mig i benen och armarna för att få autografer! Lärarna fick komma ut och putta bort dem. Ibland känns det ju lite som att man är en "one hit wonder". Men det är alltid roligt att få uppmärksamhet, men det finns såklart nackdelar med att vara en offentlig person. 

- Rollen som Jonte passade mig väldigt bra. Catti Edfeldt som regisserade var helt fantastisk! Jag hade fria tyglar och fick experimentera. Men Jontes problem, och varför han krävde uppmärksamhet, förstod jag inte innebörden av då.
 

Och nu då?

 
I nuläget är inte Kjellgren aktuell med några filmroller. Men jag har ett förslag - "Eva & Adam - 25 år senare".
 
Säsong ett och två av "Eva & Adam" finns att se på SVT Play och långfilmen "Eva & Adam - fyra födelsedagar och ett fiasko" finns att streama på HBO Max, eller att hyra på Viaplay.
| 7 april 2023 17:00 |