Film

Skribent

Paul Dakwar

22 november 2023 | 18:00

Är detta Joaquin Phoenix märkligaste roll någonsin?

Joaquín Pheonix kanske erövrar världen på film i "Napoleon", men redan 2010 lyckades han i alla fall lura halva planeten — fast i verkligheten.
"Napoleon" har fått blandad kritik, men Joaquin Phoenix är ändå högst högaktuell. Därför är det hög tid att ta upp hans konstigaste film: En prank-dokumentär som nästan håller samma mått som "Borat". Exakt. En prank-film med Phoenix. Men istället för att lura förbipasserande, civila aktörer och politiker, lurar Phoenix dig, mig, och hela Hollywood. Filmen heter "I'm Still Here" och är både ett mästerverk och en flopp i samma veva.
 
"I'm Still Here" är en dokumentär/mockumentärfilm från 2010, regisserad av Casey Affleck, och följer Joaquin Phoenix påstådda övergång från skådespelare till hiphopartist. Ja, du läste rätt.
 
 
Filmen skapade en del kontrovers och förvirring då många först ifrågasatte om Phoenix nya karriär var verklig eller iscensatt. Om detta var ett genidrag eller bara cringe är fortfarande omdebatterat. Dokumentären ger dock en unik inblick i kändisskapets påfrestningar och utforskar teman kring identitet, konstnärlig förändring och offentlig uppmärksamhet.
 
Till skillnad från "Borat" och "Bad Grandpa", där tittaren på ett sätt är förberedd på att det som händer i filmen är avsiktligt kul, och att det är riktiga "pranks", så är alla "offer" i "I'm Still Here" snarare Hollywoodkändisar och ja, alla andra helt enkelt. Filmen är alltså inte uppenbar komedi eller satir, även om det långt senare avslöjades att vara det.
 
Så det enda man behöver veta om "I'm Still Here" är att den är sjukt meta. Phoenix och Afflecks huvudsyfte är, eller var, helt enkelt att trolla alla som tittade på filmen. Och, förstås, hela Hollywood.
 
 
Ett perfekt exempel som inkapslar hela filmpremissen är en scen där Phoenix är gäst hos David Letterman (och förbered dig på att gräva huvudet ner i skämskudden, för scenen är fruktansvärt pinsam).
 
En ovårdad Phoenix med solglasögon är gäst i "Late Show". Letterman ställer frågor, men Phoenix svarar kort och direkt. Men han är också lättkränkt och otroligt, otroligt arrogant. Letterman tappar förstås tålamodet och uttrycker klart och tydligt att han är trött på Phoenix beteende. Men det Letterman (troligtvis) inte vet är att Phoenix beteende bara är ett skådespel, och hela grejen är en akt som ska sedan vara med i hans och Afflecks nya film.
 
Detta erkändes och förtydligades senare när Phoenix gästade Letterman vid nästa tillfälle. Stämningen var då minst sagt mer lättsam. Pust.
 
"I'm Still Here" är, utan tvekan, sevärd för den som vill ha en helt ny vinkel och aspekt av Phoenix mångfacetterade skådespeleri.
 
Filmen finns att streama hos Draken Film, Cineasterna och TriArt Play.
 
| 22 november 2023 18:00 |