Film

Skribent

MovieZine

19 maj 2024 | 09:30

Joachim Triers nya fokus är familjedrama

Regissören återförenas med Eskil Vogt och Renate Reinsve i sin nya film.
När den norska regissören Joachim Trier släpper ny film, är förväntningarna inget annat än höga. Hans tidigare film “Världens värsta människa” (2021) blev både nominerad till bästa film i Cannes, och tvåfaldigt oscarsnominerad. Renate Reinsve vann priset för bästa kvinnliga skådespelare på Cannes filmfestival för rollen som Julie i filmen.
 
Nu återförenas han med både manusförfattaren Eskil Vogt (“Thelma”, “Världens värsta människa”) och Reinsve i en ny dramafilm, som presenterades av Film i Väst i Cannes.
 
I "Sentimental Value” får vi följa systrarna Nora (Reinsve) och Agnes, som sörjer deras bortgångna mamma samtidigt som deras pappa, manusförfattaren Gustav, återvänder hem. Han har skrivit ett manus och vill att dottern Nora ska spela huvudrollen, men hon vägrar. Filmen beskrivs som gripande, intim men samtidigt som en rolig utforskning av familjeband och konstens försonande kraft.
 
I en intervju med IndieWire häromåret, passade han på att hylla sina återkommande skådespelare. Han har knutit ett starkt band till Anders Danielsen Lie sedan de gjorde “Reprise” (2006) tillsammans. “Anders är en mycket intelligent person och någon man kan prata seriösa saker med”. Reinsve och Trier startade sitt partnerskap i filmen “Oslo 31 augusti”.
 
“Reinsve är cool att ha under en filminspelning, hon ger mig trygghet. Hon är konstant lekfull och vill alltid filma en scen lite annorlunda. Det är utforskande och framåtsträvande”, säger regissören.
 
Detta blir hans sjätte film med manusförfattaren Vogt och den tredje filmen med Reinsve. “Sentimental Value” har planerad premiär 2025.
 
Lisa Strand
| 19 maj 2024 09:30 |