Film

Skribent

Alexander Kardelo

8 maj 2024 | 05:00

Ikväll på tv: Den mest hatade av alla "Terminator"-filmer - vad f*n hände?

Urusel? Eller underskattad?
Ikväll visas "Terminator 3: Rise of the Machines" på TV. Jag har sällan hatat en film så mycket än när denna kom på bio år 2003.
 
"Terminator"-franchisen lider ju dessvärre av en lång rad mediokra uppföljare. Besvikelsen började här, när James Cameron lämnade över sin mekaniska baby i händerna på regissören Jonathan Mostow. Han gjorde nya onda Terminator (Kristanna Loken) till en sexig och pilsk cyborg-donna som kunde blåsa upp sina tuttar om det behövdes. Edward Furlong fick inte vara med. Sarah Connor är död.
 
Filmen var den första jag tvärsågade på MovieZine.se då sajten fortfarande var helt färsk. "Mostow trampar fullkomligt på Camerons arv, och allt det vi älskade med föregångarna. Resultatet blir inte bara ett hån mot oss som gillar "Terminator"-filmer, det är en spottloska i ansiktet på alla som överhuvudtaget gillar film" kan man läsa i min nu 21 år gamla recension. Jag ångrar inte ett ord.
 
En dålig liten nyhet är humorn, som gör att filmen ofta känns som en parodi. Bilden ovan är ett exempel - Arnold Schwarzenegger har vandrat in på en strippbar, bett en manlig strippa att strippa (en behöver ju kläder) och vandrar ut igen med nya solglasögon. "Talk to the hand" är en fras som gärna upprepas under filmens gång.
 
Jag verkar inte vara ensam om att avsky det här. Betygen bland MovieZines medlemmar säger samma sak: "Terminator 3" är den sämsta av de sex (hittills) långfilmerna i serien.
 
Samtidigt finns ju de som anser filmen vara underskattad, och det kan jag respektera. (Fast ni har givetvis fel.)
Collider skriver att filmen är "den bästa i franchisen som inte gjordes av James Cameron". Stuff kallar den för "en av de mest underskattade actionfilmerna". Även Fandomwire slår ett slag för "en underskattad klassiker" och menar att tredje akten är något av det bästa i hela filmserien. Nåväl. Smaken är som baken. Talk to the hand!
 
Här kan du se "Terminator 3: Rise of the Machines":
 
● Ikväll 21:00 på TV6
● Repris söndag 19 maj 00:20 på TV3
● Streama på Viaplay
● Streama på Tele2 Play
 
| 8 maj 2024 05:00 |