Film

Skribent

Nader Ryan Pahlevani

25 december 2023 | 05:00

Tv-tips: Harry Potter-filmen som enligt Stephen King har "bästa skurken sen Hannibal Lecter"

Hur filmatiserar man "Harry Potter och Fenixorden", den längsta boken i serien? "Hold my wand", sa David Yates och gav oss den näst kortaste filmen i serien.
När filmatiseringen av den femte boken blev aktuell landade valet på David Yates som regissör, en relativt okänd och anonym regissör med mestadels kortfilmer, tv-filmer och serier på resumén. Han tog fram den största yxan någonsin och kortade ner J.K. Rowlings tegelsten till bok till några få kapitel, och den näst kortaste filmen i serien blev verklighet.
 
Det är så mycket detaljer och så många segment som saknas att filmen känns som en löst inspirerad version av boken. Dock lyckades Yates med några väldigt viktiga punkter, som exempelvis castingen. 
 
Helen McCrory (The Queen) sökte rollen som galna Bellatrix Lestrange, en roll som till slut gick till Helena Bonham Carter (Fight Club) eftersom McCrory vid tillfället var gravid. Carter gjorde en magnetisk Bellatrix, en karaktär som man i resterande filmer alltid ser vid Voldemorts sida. McCrory fick inför nästa film återvända i rollen som Narcissa Malfoy, Draco Malfoys (Tom Felton) mamma.
 
Även Imelda Staunton (The Crown) valdes som Dolores Umbridge, en av de mest avskydda karaktärerna i hela Wizarding World. Författaren Stephen King har sagt att Umbridge är "den bästa låtsasskurken som kommit till sedan Hannibal Lecter". 
 
 
Trolldomsministeriet introduceras för första gången, likaså de storvingade testralerna och tonårshormoner. Filmen rör sig framåt med en extrem fart och en blå ton genomsyrar varje bildruta. Återigen en vattendelare bland fans och ett av Yates många oklara estetiska beslut.
 
Dock är den femte filmen Daniel Radcliffes favorit eftersom förhållandet mellan Harry och hans gudfar Sirius Black, spelad av en faderslik Gary Oldman, fördjupas.
 
Ikväll kan du se filmen på tv och avgöra om du håller med Radcliffe eller inte. 
 
 
Här kan du se "Harry Potter och Fenixorden": 
 
• Ikväll 18:15 på TV3
• Imorgon 09:15 på TV3
• Streama på Viaplay eller HBO Max 
• Hyr/köp på SF Anytime, Google Play eller Itunes 
| 25 december 2023 05:00 |