Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

28 mars 2024 | 07:30

Ikväll på tv: Inte död än - kultklassisk spökkomedi firar 40 fantastiska år

Trots flera försök till förnyelse, med blandat resultat, står originalet fortfarande starkt och oslagbart. Ikväll kan du fira in påsken genom att kolla in den på tv.
1984. Olympiska sommarspelen hölls i Los Angeles, "Fanny och Alexander" vann fyra Oscars, och Herreys vann Eurovision Song Contest och "Ghostbusters" gjorde entre i våra liv. Vilket år!
 
Det är bara en vecka kvar till den senaste filmen i franchisen har premiär. "Ghostbosters: Frozen Empire" kommer definitivt uppskattas av många, liksom förra filmen "Afterlife". Till och med "Ghostbusters" från 2016 har sina fans (jag är ett av dem)! Men det går inte att komma ifrån att gammal är äldst och först är bäst.
 
Från första början var det meningen att Dan Aykroyd (som hade idén) och John Belushi skulle spela huvudrollerna i en helt annorlunda version av filmen, som var tänkt att återupprepa succén de både komikerna gjorde med "Blues Brothers". 
 
Men Belushis oväntade död utvecklade "Ghostbusters" i en helt annan riktning, och det var när regissören Ivan Reitman blev inblandad som historien formades till en film vi kan njuta av än idag.
 
Idag är det svårt att se några andra än Aykroyd, Bill Murray, Harold Ramis, Ernie Hudson och Sigourney Weaver i de ikoniska huvudrollerna. De levererar verkligen en välbalanserad blandning av arketyper, spänning och humor.
 
Lagom till 30-årsjubileumet recenserade Andreas Samuelson "Ghostbusters", och det var föga förvånande idel hyllningar:
 
"Att filmen genomgick oräkneliga ändringar och byte av skådespelare finns för ovanlighetens skull inte ett spår av i resultatet. Det är ett snyggt, proffsigt hantverk med märkbara talanger både bakom och framför kameran. Reitman, som fick ett ordentligt genombrott med filmen, bevisar att han hanterar både hög budget, spänning och humor."
 
Här kan du se "Ghostbusters":

• Ikväll 18:50 på TV6
• Lördag 16:10 på TV6
• Streama på Viaplay
• Streama på Tele2 Play
 
 
| 28 mars 2024 07:30 |