Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

2 januari 2024 | 07:00

Ikväll på tv: Det svänger om både musiken och dramatiken i 2013 års största svenska biosuccé

Ett lingonris i ett cocktailglas, kallade Tage Danielsson henne. "Monica Z" följer en händelserik period i den älskade jazzsångerskans liv.
"Monica Z" är förstås biopicen om en av våra mesta och bästa sångröster, Monica Zetterlund. Filmen tog emot positivt av både kritiker och publik, och blev 2013 års mest sedda svenska film på bio. Den tog hem Guldbaggar också, bland annat fick Edda Magnason en för bästa biroll och Per Fly ("Hammarskjöld") kunde plocka hem en för bästa regi.
 
Filmen skildar inte hela sångerskans liv utan fokuserar på ett specifikt årtioende, något som vår recensent Jake Bolin var positivt inställd till: 
"Peter Birros manus väljer på ett föredömligt sätt att koncentrera berättelsen om Monica Zetterlund till jazzsångerskans sextiotal. När ett helt liv ska skildras på film riskerar ju annars slutresultatet att kännas både redovisningsskyldigt och retligt fragmentariskt. Nu slipper man dessutom ålderssminkning och utfyllnadscollage, båda vanligt förekommande syndrom i den biografiska genren."
 
Förutom manuset och musiken, som han också lyfter fram, tycker Jake att det svänger ordentligt om dramatiken. Det är trots allt en händelsrik tioårsperiod vi pratar om, inte enbart i filmen (som tar sig vissa friheter) utan det var så även i verkligheten.
 
Och så var det den Guldbaggebelönade innehavaren av titelrollen, som förtjänar en egen paragraf:
"Edda Magnason förmedlar en odiskutabel stjärnglans, ett frenetiskt driv och en ibland barnsligt hänsynslös självupptagenhet så övertygande att det stundtals verkar bli problematiskt för skådespelarna runt omkring henne att inte tyna bort i ett lätt valhänt och tafatt bakgrundssorl."
 
Här kan du se "Monica Z": 
 
• Ikväll 21:40 på SVT2
• Streama på Netflix, Disney+ eller hos Cineasterna
• Hyr eller köp på Viaplay, SF Anytime, Google Play eller Itunes 
 
| 2 januari 2024 07:00 |