Film

Skribent

Alexander Svensson

19 december 2023 | 06:00

På tv ikväll: Alexander Skarsgård i påkostad sci-fi för 200 miljoner dollar - sågades som ”årets sämsta film”

Filmspektaklet från 2012 blev en stor fet miss.
Em effektspäckad storfilm (och storflopp) visas på tv ikväll: “Battleship” där ingen mindre än Alexander Skarsgård försöker avvärja en utomjordisk invasion med hjälp av amerikanska slagskepp.
 
Science-fiction-rullen släpptes på bio 2012. Det var en dålig idé. Kritikerna tyckte att den var kass (bland annat var det manuset som ansågs vara allt annat än vattentätt), och på biograferna tog den in vatten (bildligt talat) och blev en ekonomisk förlust för Universal.
 
Liam Neeson, redo att sänka skepp.
 
Filmen blev en av 2012 största floppar och hamnade också på MovieZines lista över årets sämsta. MovieZines recensent gav den i sammanhanget generösa 2/5 och såg några få ljusglimtar i filmen, men konstaterade samtidigt att: "priset man som åskådare får betala för dessa mikroskopiska glimtar av intelligens är alldeles för högt, och för monotont, och utstuderat högljutt"
 
“Battleship” är baserad på penna-och-papper spelet “Sänka Skepp”. Någon på Universal måste dock ha tyckt att förlagan (som endast involverar båtar) inte var spännande nog, och försökt krydda till konceptet lite genom att lägga till rymdvarelser. Filmens story kretsar nämligen kring en invasion från rymden som lägligt nog bara kan hejdas med hederliga gamla slagskepp.
 
En central roll i spektaklet görs av ingen mindre än vår egen Alexander Skarsgård i en av sina första större, internationella roller. När han nu gått vidare och spelat i produktioner som "Succession" och "The Northman" är "Battleship" kanske inte den film han placerar främst på CVt.
 
"Dö, aliens, dö!"
 
Andra namn i den förvånansvärt starka rollistan är Taylor Kitsch (“The Terminal List”), Jesse Plemons (“Killers of the Flower Moon”), Rami Malek (“Oppenheimer”), Liam Neeson och sångerskan Rihanna, som av någon outgrundlig anledning valde att göra sin skådespelardebut här. Kapten på skutan är regissören Peter Berg som även gjort “Deepwater Horizon” och “Patriots Day”.
 
Kul fakta är att man i “Battleship” lade så pass stor möda på filmen att man lånade in ett par riktiga krigsskepp för vissa scener. Bland annat fick man tag i det amerikanska slagskeppet USS Missouri, som vid tiden för filmandet blivit ett museum, men innan dess deltagit i strider i både andra världskriget och Koreakriget. 
 
Rihanna vs ett rymdskepp i en strid filmvärlden fort glömde.
 
Sin största stund såg Missouri faktiskt inte när hon fick den tveksamma äran att vara rekvisita i "Battleship", utan förmodligen snarare när en amerikansk och en japansk delegation möttes ombord på skeppet för att skriva under det fredsavtal som avslutade andra världskriget. Sedan dess har Missouri blivit en riktig filmstjärna, och kan (utöver "Battleship") ses i bland annat "Under belägring" och "Godzilla vs Kong".
 
Om man vill se Alexander Skarsgård och Rihanna panga rymdvarelser ombord på ett historiskt slagskepp så kan man slå på Kanal 9 klockan 22:00 ikväll!
 
"Battleship" kan också streamas på SkyShowtime och hyras på bland annat SF Anytime och Viaplay.
| 19 december 2023 06:00 |