Film

Skribent

Andreas Samuelson

8 augusti 2012 | 11:01

I fokus: Philip K. Dick

Möt science fiction-författaren som skapade de futuristiska historierna som legat till grund för kultfilmer som "Blade Runner", "Total Recall" och "Minority Report".

Philip Kindred Dick föddes (tillsammans med tvillingsystern Jane Charlotte) i Chicago den 16 december 1928. Systerns död sex veckor senare kom att påverka Philip djupt och skildrades genom en återkommande "fantomtvilling" i hans böcker.

Efter att ha flyttat till San Francisco och blivit föremål för en vårdnadstvist mellan de separerande föräldrarna (mamman vann) så gick Philip ut grundskolan med ett C i skrivförståelse (även om läraren påpekade att han visat intresse och förmåga för historieberättande). I slutet av 30-talet återvände Philip och modern till Kalifornien där Philip snappade upp intresset för science fiction - som 12-åring läste han sin första science fiction-tidning, "Stirring Science Stories".

Under sin tid på universitet pluggade han både historia, psykologi, zoologi och filosofi - genom den senare klassen växte tankar om människans existens och hur vår inre uppfattning av verkligheten inte nödvändigtvis korresponderar med hur den är beskaffad. Dick beskrev sig själv som en "acosmic panentheist" och ansåg universum som en förlängning av Gud. Han hoppade, enligt hustrun Anne i hennes memoarer, av universitet på grund av. ångestproblem och för att han ogillade den obligatoriska militärundervisningen. Under universitetstiden bekantade han sig dock med poeterna Robert Duncan och Jack Spicer, som kom att ge Dick idéer till ett marsianskt språk.

Dick med "Blade Runner"-regissören Ridley Scott.

Dick sålde sin första historia 1951 och skrev på heltid sedan dess. Han sålde sin första roman 1955 och drömde om en karriär i den amerikanska mainstreamlitteraturen. Men det var svåra tider och Dick sade själv att de knappt kunde betala bibliotekets förseningsavgifter. Drömmen om kommersiell framgång dog när alla hans osålda mainstreamromaner returnerades 1963. Endast en av dessa, "Confessions of a Crap Artist", publicerades under hans livstid.

Trots att han vann Hugopriset för "Mannen i det höga slottet" och ansågs vara ett geni inom science fiction-genren (som han specialiserade sig på) så uppskattades han inte av den kommersiella litteraturvärlden och de finansiella bekymren fortsatte. På 70-talet blev Dick djupt religiös av diverse traumatiska händelser och hans fascination för högre väsen avbildade sig i flera av hans böcker.

Även om Dick försökte hålla sig utanför den politiska scenen så hamnade han ett flertal gånger i trubbel med myndigheter. Han och andra hustrun Kleo fick på 50-talet besök av FBI, något de misstänkte berodde på Kleos socialiståsikter och inblandning i vänsterrörelsen. På 60-talet deltog han i en protest mot Vietnamkriget som gick ut på att inte betala skatt, vilket resulterade i att Skattemyndigheterna konfiskerade hans bil.

Med hustrun Anne i mitten av 1960-talet.

1982 förklarades han hjärndöd efter två hjärtattacker och avled då hans livssupport stängdes av. Hans pappa begravde hans aska intill hans tvillingsysters grav.

Philip K. Dick förblir en av USA:s mest inflytesrika författare vars uppskattning ökat under åren efter hans död. Dicks historier fokuserade sig ofta på vad som är verkligt eller inte, och många av dem hade huvudkaraktärer som sakta inser att deras vardag är en illusion skapad av en större makt. Dick utforskade både sociologiska, politiska och metafysiska teman i sina berättelser och andra återkommande ingredienser var alternativa världar, autoristiska regeringar, mentalsjukdomar, drogmissbruk och religion. Förutom 44 publicerade romaner så skrev Dick runt 120 noveller, som dök upp i diverse science fiction-tidningar under hans livstid.

Filmerna som bygger på Philip K. Dicks historier:

Blade Runner (1982)

Första filmatiseringen av en av Dicks böcker var Ridley Scotts kultförklarade Harrison Ford-äventyr. Filmen baserades på Dicks roman "Do Androids Dream of Electric Sheep" från 1968 om en prisjägare i en framtida, döende värld befolkad av androider och utan några överlevande, framgångsrika människor. Dick var själv kritisk till flera tidiga manusversioner (innan Scott tog sig an projektet). När han dock såg specialeffekterna i Scotts film förbluffades han av hur exakt det var hur han tänkt sig, även om Scott erkände att han inte läst förlagan. Dick stöttade filmen även om han och Scott hade skilda åsikter om historiens tema och karaktärer. Dick avled mindre än fyra månader innan filmpremiären.

Total Recall (1990 och 2012)

Novellen "We Can Remember It for You Wholesale" (1966) blev en populär science fiction-thriller av Paul Verhoeven med Arnold Schwarzenegger som byggnadsarbetaren som jagar sin identitet på Mars. Berättelsen innehåller flera typiska Dick-teman som förvirringen mellan fantasi och verklighet, närmandet av mer fantastiska element under historiens utveckling, maskiner som pratar med människor, och huvudkaraktärens tvivel kring sin egen identitet. Premiär för remaken augusti 2012.

Barjo (1992)

Fransk, mindre känd film efter "Confessions of a Crap Artist" (1975), en av Dicks romaner utanför science fiction-genren. Historien om en excentrisk man som dokumenterar sin omvärld reflekterade Dicks popularitet och respekt i Frankrike och förmedlade hans mer estetiska känsla, till skillnad från de flesta av hans andra filmatiseringar.

Screamers (1995)

En av forskare skapad mördarmaskin med syftet att jaga och döda fiender fortsätter att utvecklas utan kontroll. Bygger på novellen "Second Variety" vars plats där historien utspelar sig - ett krigsärrat Jorden - ändrades till en avlägsen planet i filmen. DVD-uppföljaren "Screamers: The Hunting", utan originalets huvudrollsinnehavare Peter Weller, kom ut 2009.

Minority Report (2002)

Populär succéfilm (efter novellen "The Minority Report", 1956) av Steven Spielberg och med Tom Cruise som polisen anklagad för mord av den polisstyrka han själv jobbar för och som förutspår framtida mord. Behöll flera av författarens teman men har ändrat detaljer i storyn och ramat in den som ett actionäventyr.

Enemy of the Earth (2002)

Baserad på novellen "Impostor" (filmens originaltitel) från 1953, tidigare filmad som brittiska TV-serien "Out of This World" på 60-talet. Filmen, om en vetenskapsman som skapar ett vapen mot hotande utomjordingar men anklagas för spioneri, floppade.

Paycheck (2003)

Efter novellen med samma namn från 1953 om en ingenjör som jagas p.g.a. en maskin han jobbat med som kan se in i framtiden. Flopp, trots regi av John Woo och kända skådespelare.

A Scanner Darkly (2006)

Bygger på Dicks roman från 1977 om en narkotikapolis som faller offer för den beroendeframkallande, sinnesrubbande drog han arbetat med att stoppa. Richard Linklater använde, förutom flera stjärnor i huvudrollerna, filmformatet rotoscoping för filmen vilket innebar att han filmade live och lade animation över i efterhand.

Next (2007)

Nicolas Cage spelade huvudrollen i filmatiseringen av novellen "The Golden Man" (1954) om en magiker som kan se in i framtiden och blir hett villebråd när han kan hjälpa till att förhindra ett terroristattentat. Flopp i USA men gick hyfsat internationellt.

Radio Free Albemuth (2010)

Mindre känd film löst baserad på romanen med samma namn från 1976 om en man som börjar uppleva konstiga synder orsakade av ett mystiskt väsen. I filmen träffar vi huvudkaraktären Philip K. Dick själv, spelad av Shea Whigham.

The Adjustment Bureau (2011)

Matt Damon och Emily Blunt spelar politikern och balettdansösen vars romans en rad mystiska män konspirerar emot. Bygger på novellen "Adjustment Team" (1954).

Kommande:

Disneys animerade "King of the Elves" (2013) bygger på en novell med samma namn och "Ubik" från 1969 ska filmatiseras av Michel Gondry. Ridley Scott har tidigare sagt att han vill göra en miniserie av "Mannen i det höga slottet".

| 8 augusti 2012 11:01 |