Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

14 oktober 2023 | 12:00

Kvällens tv-tips: Den svenska succén sågs av 1,5 miljoner på bio - slogs av "Mad Max" på Oscarsgalan

När "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann" dök upp på biograferna för snart tio år sedan, blev det succé både hemma och internationellt.
"Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann" var en uppskattad roman, skriven av författaren och växjösonen Jonas Johansson. Inte nödvändigtvis en enkel roman att filmatisera, med miljöer och mänskliga möten runt hela världen och hundra år av historia, men i händerna på Felix Herngren blev det en lyckad satsning.
 
Mindre än en månad efter premiären hade en miljon svenskar sett filmen på biograferna, och miljonpublik fick den även i Tyskland. Det blev även en Oscarsnominering för bästa smink men förlorade tyvärr till den något hetsigare "Mad Max: Fury Road".
 
Det var förstås den enormt folkkäre Robert Gustafsson som klev in i rollen som Allan, titelns nyablivna hundraåring. Som inte alls är intresserad av att fira sin födelsedag med en massa folk och uppståndelse. Så han utnyttjar det faktum att han fortfarande är pigg för sin ålder och rymmer från hemmet. Istället för kalas: Äventyr!
 
"Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann" visar på TV4 ikväll klockan 21:30. Men för den som är upptagen med kalas eller äventyr då, går det även bra att ratta in TV4 Play vid valfritt tillfälle.
 
| 14 oktober 2023 12:00 |