Film

Skribent

Andreas Samuelson

12 oktober 2023 | 14:00

Heather Langenkamp bekämpade Freddy Krueger - var tog hon vägen?

Heather Langenkamp blev en ikonisk skräckfilmshjältinna när hon bekämpade Freddy Krueger i ”Terror på Elm street”. Men vad hände sedan?
Även den minst insatta skräckfilmshataren vet vem Freddy Krueger är men alla skurkar behöver en tuff nemesis och där kom unga Nancy in i bilden. Karaktären bekämpade Freddy i originalet ”Terror på Elm street” (1984) samt två uppföljare och skådespelaren Heather Langenkamp blev en ikonisk final girl i genren.
 
 
Men trots att hon hade huvudrollen i en av 1980-talets mest framgångsrika skräckfilmer så tackade hon nej till många erbjudanden och undvek rampljuset.
 
- Det skulle aldrig komma en så bra roll som Nancy. Det skulle bara vara svårt att göra det. Det skulle vara som att äta en fantastisk måltiden och sedan gå och äta en Taco Bell-burrito. Varför skulle man göra det? säger hon i podcasten ”Inside of You with Michael Rosenbaum”.
 
Hon provfilmade bland annat för ”Killer Klowns from Outer Space” men ville även testa andra genrer än skräck, något som även då inte ansågs prestigefyllt.
 
- "Jag tror att det inte var en genre som folk gick för att se på egen hand, om de inte redan var fans. Jag tror att publiken var 16-24. Jag tror att pengarna de tjänade kom från den åldersgruppen – människor över hela landet som inte var filmbolagschefer... Jag blev ofta tillsagd att ta bort det från mitt CV när jag skulle provfilma. Det fanns ett stort stigma som fortfarande var kopplat till att vara med i en skräckfilm. Och ingen kan riktigt förstå det nu eftersom det har vänt 100%. Men det var inget som mina agenter pratade om.
 
Langenkamp har dykt upp sporadiskt i film och TV, bland annat med småroller i ”Star Trek Into Darkness” (2013), ”Hellraiser: Judgment” (2018) och fjärde säsongen av ”American Horror Story”. Hon har också jobbat med sin man, Oscarsbelönade makeupartisten David LeRoy Anderson (”Den galne professorn”, ”Men in Black”) på deras gemensamma filmmakeup-företag AFX Studio som bland annat jobbat på ”The Cabin in the Woods” (2011).
 
 
Du kan se henne i en av huvudrollerna i Mike Flanagans skräckserie ”The Midnight Club” på Netflix. Med tanke på skräckstjärnor som Jamie Lee Curtis och Ellen Burstyns comebacker inom sina franchises är det kanske inte omöjligt att vi ännu en gång får se Langenkamp som Nancy på Elm Street...
| 12 oktober 2023 14:00 |