Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

15 oktober 2023 | 16:00

Halle Berry fick fejkat manus - skulle lockas skriva på kontrakt

En gång i tiden skulle Matthew Vaughn regissera "X-Men: The Last Stand",  men hoppade av. Nu visar det sig att orsakerna han gett genom åren inte är hela sanningen.
Av alla bespottade "X-Men"-filmer, är "X-Men: The Last Stand" antagligen den mest bespottade. Men innan Brett "Rush Hour" Ratner la sina händer på projektet (han skrev på kontraktet bara ett par månader innan inspelningarna började), var det meningen att Matthew Vaughn skulle styra mutantskeppet.
 
När Vaughn vid tidigare tillfällen tillfrågats om avhoppet, har han skyllt på tidsbrist och att han ville fokusera på "Kingsman: The Secret Service" istället. Men vid en panel under seriemässan New York Comic Con, avslöjande han en annan stor och bidragande orsak. På en av chefernas kontor hade Matthew Vaughn sett ett manusutkast till "X-Men 3", och såg direkt att det var tjockare än det det han jobbade med. The Hollwood Reporterar refererar:
 
- Jag frågade vad i helvete det var för utkast. Chefen sa "oroa dig inte för det", och jag svarade "nej, jag är regissören, jag oroar mig för det här manuset. Han svarade inte så jag grabbade tag i det och på första sidan stod det: "Afrika. Storm. Barn dör för att de saknar vatten. Hon skapar en åskstorm och räddar alla barnen".
 
Vaughn tyckte det var en cool idea, men det visade sig att manusutkastet bara existerande av en anlending: Locka Halle Berry att skriva på för filmen. Chefen sa det är innehållet är vad Berry vill göra, och när hon väl skrivit på kastar de det i papperskorgen.
 
- Jag sa "Wow, ska göra så mot en osvarsvinnande skådespelerska? Jag drar härifrån." Så då slutade jag.
 
Man måste respektera en filmskapapare som står upp för sina skådespelare, även om det tyvärr leder till Brett Ratners "X-Men: The Last Stand". Matthew Vaughn fick som tur är en ny chans att leka i x-universumet, med den avsevärt mycket bättre "X-Men: First Class."
 
Båda de sistnämnda filmerna finns förstås att streama på Disney+, för den som vill plåga eller unna sig.
| 15 oktober 2023 16:00 |