Spel

Skribent

Carlos De La Vega

30 juli 2023 | 19:00

3 saker du behöver veta om "Gran Turismo" - spelen som förändrade bilspelsgenren

Den elfte augusti är det äntligen premiär i Sverige för den senaste filmatiseringen av ett spel. "Gran Turismo" är verkligen en gigant i spelbranchen och vi har laddat upp med lite rolig fakta om spelserien.
Bakom ratten sitter Neill Blomkamp, mannen bakom filmer som "District 9" och "Elysium", och med David Harbour och Orlando Bloom i rollistan så tror vi på förhand att det här kan bli riktigt bra.
 
Handlingen kommer att fokusera på Jann Mardenborough, som 2011 vann Nissan's PlayStation GT Academy-tävling och fick chansen att tävla på riktigt för Nissan i Dubai 24-timmarsloppet, där han imponerande nog slutade på en tredjeplats. Inte illa för någon som gör sin första tävling utanför pojkrummet.
 
Det är nog få spelgenrer som lämpar sig sämre att filmatiseras än bilspel, men med Janns bakgrundshistoria kan nog Neill leverera en riktig "underdog"-historia. Att gå från att spela tv-spel online till att få tävla på riktigt måste vara en enormt mäktig upplevelse, och vi hoppas att filmen lyckas skildra det på ett bra sätt.
 
Det var en speciell upplevelse att starta upp första "Gran Turismo" när det släpptes 1997 till Playstation 1. Meningar som "Det ser ju precis ut som verkligheten" och "Hur får allt plats på skivan" var vanliga när spelet visades upp för vännerna. Serien har sedan dess sålts i över 80 miljoner exemplar och är utan tvekan en av Sonys största spelserier.
 

1. Makalöst många bilar

 
"Gran Turismo 5", som lanserades 2010, innehöll över 1000 bilar. Tre år senare, 2013, släpptes "Gran Turismo 6" med över 1200 bilar. "Gran Turismo Sport", som kom 2017, fokuserade mer på E-sport och online, vilket ledde till en minskning av antalet bilar jämfört med tidigare spel. Spelet erbjuder "blygsamma" 300 bilar att välja på. "Gran Turismo 7" innehåller över 450 bilar att välja mellan, och det är tacksamt att Polyphony Digital har förstått att det inte riktigt är kul att tävla i en Ford Mondeo.
 

2. Realistiska skador på bilarna, men inte från början

 
Spelen har en detaljerad skademodell, vilket innebär att bilarna kan bli skadade under racingen, och skadorna påverkar bilens prestanda. Detta introducerades först i "Gran Turismo 4" och har sedan dess följt med serien.
 

3. Polyphony Digital vågar prova nytt

 
Även om "kärnan" av serien har varit densamma sedan första spelet så har nya funktioner kommit och gått. Till exempel inkluderade "Gran Turismo 6" en baneditor som lät spelarna skapa sina egna racingbanor och dela dem med andra spelare online. Dessutom erbjöd "Gran Turismo 5" möjligheten att köra i 3D för de spelare som hade en kompatibel TV. Serien har sedan "Gran Turismo Sport" på Playstation 4 även erbjudit stöd för VR, något som de förfinade till perfektion i senaste spelet "Gran Turismo 7".
 
Vi gillar verkligen "Gran Turismo 7" och delade ut ett högt betyg när det begav sig, sedan dess har Polyphony Digital finslipat spelet mer och mer.
 
Vad tycker ni om "Gran Turismo"-serien och är ni taggade på filmen?
| 30 juli 2023 19:00 |