Film

Skribent

Alexander Kardelo

12 oktober 2023 | 07:30

Gillar du inte "Blade Runner" kan du dra åt h*lvete, tycker regissören

Ridley Scott har ett meddelande till alla som påstår att hans klassiska sci-fi är för långsam.
Ridley Scotts "Blade Runner" från 1982 är en stilbildande och ursnygg sci-fi-rulle som inspirerat många dystopiska framtidsvisioner sen dess. Annat var det vid premiären, när filmen sågades av kritiker och floppade på bio.
 
Men problemen hade börjat tidigare. I en intervju med Total Film (via Slashfilm) berättar regissören att inspelningen var en mardröm:
 
- Jag hade hemska partners. Finansiärer som var på mig varenda dag. Jag visste att jag skapade något väldigt, väldigt speciellt. Men de förstod inte vad de hade. Man filmar, redigerar och mixar. Och när man är halvvägs så säger alla att "den är för långsam". Man lär sig som regissör att man inte kan lyssna på någon. Och nu är den en av tidernas viktigaste science fiction-filmer som alla andra filmer kopierar.
 
 

Ett tydligt besked till alla kritiker

 
Filmen utspelas i Los Angeles år 2019 och följer Rick Deckard (Ford), en före detta "blade runner" vars uppdrag är att jaga våldsamma replikanter (människoliknande androider) som smitit från sina slavjobb. Idag är det svårt att inte fascineras av filmens mörka, futuristiska värld - men våga inte påstå att handlingen saknar tempo, om regissören är i närheten.
 
Scott berättar också att han nyligen såg om "Blade Runner" för första gången på länge. Och han håller inte med om att den skulle vara långsam:
 
- Jag hade inte sett "Blade Runner" på 20 år. Verkligen. Men jag såg den nyligen, och den är inte långsam. Man får så mycket information som är originell och intressant, om biologiska skapelser och annat - på den tiden sade man att det var fånigt. Jag säger: "dra åt helvete".
| 12 oktober 2023 07:30 |