Film

Skribent

Viktor Eriksson

9 april 2024 | 17:45

George Lucas får Hedersguldpalmen i Cannes

“Likt Tokien gjorde i litteraturen, så föreställde han sig ett universum, med geografi, befolkning, språk, moral och färdmedel", skriver festivalen om "Star Wars"-skaparen"
Den välrenommerade filmfestivalen i Cannes meddelar nu att den 25 maj så kommer de att dela ut årets Hedersguldpalm till ingen mindre än “Star Wars”-skaparen George Lucas.
 
“Filmfestivalen i Cannes glädjs åt att hylla en av största figurerna i modern film, en man med en extraordinär karriär, som för samman stor underhållning och innovation, mytologi och modernitet och filmkärlek och teknik”, skriver festivalen i ett uttalande, via Deadline, och fortsätter.
 
“Likt Tokien gjorde i litteraturen, så föreställde han sig ett universum, med geografi, befolkning, språk, moral och färdmedel. Denna exceptionella ambition, som inledningsvis skrämde 20th Century Fox producenter och ledde till en smärtsam postproduktion, var receptet på en ojämförlig framgång, en film som fängslade den amerikanska publiken och blev ett världsomspännande sociokulturellt fenomen som fortsätter än idag.”
 
George Lucas själv säger själv i ett uttalande att filmfestivalen i Cannes alltid haft en speciell plats i hans hjärta.
 
"Jag var överraskad och lättad när min första film, “THX-1138”, blev vald till ett nytt program för förstagångsregissörer som kallades för “Directors Fortnight”."
 
“Sedan dess har jag återvänt till festivalen vid många tillfällen och i olika kapciteter som manusförfattare, regissör och producent. Jag är verkligen ärad av den här speciella utmärkelsen som betyder mycket för mig”.
 
Den 77:e filmfestivalen i Cannes kommer i år att pågå den 14 till 25 maj.
| 9 april 2024 17:45 |