Film

Skribent

MovieZine

29 december 2023 | 11:00

Gary Oldman sågar sig själv i Harry Potter-filmerna: ”Jag var medioker”

Why so Sirius?
Gary Oldman är onekligen en hyllad skådespelare med många fina roller bakom sig. Likt en kameleont har han förvandlat sig till vitt skilda rollfigurer som greve Dracula och Winston Churchill.
 
I ett långt panelsamtal fick skådisveteranen bland annat se tillbaka på rollen han blir mest igenkänd för - den som trollkarlen Sirius Black i Harry Potter-filmerna. Där finns också den jobbigaste scenen han någonsin behövde spela in:
 
- Det svåraste jag någonsin har gjort… I en av Harry Potter-filmerna, minns inte vilken, behövde jag ligga vid en frusen sjö. Jag är typ död, min själ lämnar min kropp. Där ligger jag. Det tog en evighet att spela in en Harry Potter-film. Det var långsamt. Vi kunde ha spelat in det på två dagar men det tog en vecka, klagar Oldman.
 
 
- De hade byggt upp en sjö i en studio och sen kylde de ned den och frös sjön. Jag låg där i en hel vecka, och gjorde ingenting. Snart börjar man frysa om njurarna. Nacken blir stel. Dag tre fick de hämta mig en liten kudde...
 
Trots den obekväma veckan verkar Oldman ha gillat sin rollfigur. Han nämner en viss sorg när det var dags för Sirius att dö:
 
- De dödade mig för tidigt. Jag är fortfarande upprörd över det.
 

"Min insats var medioker"

 
Själv har han svårt att se på sina filmer och uppskatta sin insats så som fansen gör. Skulle han få chansen att göra om allt så skulle han spela Sirius annorlunda:
 
- Jag tycker att mitt jobb är mediokert. Kanske om jag hade läst böckerna i förväg… Om jag visste vad som skulle hända, så tror jag ärligt talat att jag hade spelat honom annorlunda. Det är bara min åsikt. ”Var inte löjlig” säger min fru. Men jag säger så om många av mina roller. Jag skulle bränna ned alltihop och göra om dem om jag kunde.
 
- Om jag såg mig själv i något och sa ”herregud, jag är otrolig” så vore det en sorglig dag. Man vill ju bara bli bättre till nästa gång. Men det är personligt, jag ser saker som inte andra ser, berättar Oldman.
 
Se hela den timslånga intervjun med Gary Oldman nedan. Här finns många godbitar och anekdoter från karriären:
 
| 29 december 2023 11:00 |