Film

Skribent

Alexander Kardelo

23 februari 2023 | 17:15

Filmvärlden kan inte få nog av Jonathan Majors

Utsedd till årets stjärnskott - och det är bara februari! Har du koll på ”Ant-Man”-stjärnans tidigare roller?
På kort tid hinner han slåss mot både Ant-Man och Adonis Creed på bioduken. Dessutom hyllades han nyligen för sin roll i ”Devotion” och återigen för Sundance-filmen ”Magazine Dreams”.
 
Lägg namnet på minnet, för vi kommer få höra mycket mer om denna stekheta skådis. Just nu är han högaktuell som skurken Kang i Marvels ”Ant-Man and the Wasp: Quantumania” - med löfte om mycket mer speltid i MCU framöver - och snart är han även aktuell i ”Creed III” som ny utmanare i boxningsringen.
 
Det råder ingen tvekan om att Jonathan Majors har en lovande karriär framför sig. Och här är ytterligare ett bevis: IMDb har utsett honom till mottagare av årets StarMeter Award. Det betyder (tror vi) att han är flitigt eftersökt bland besökarna på filmdabatasen.
 
Så vem är den 33-årige amerikanen som Hollywood inte kan få nog av?
 
 

Sökte sig till skådespeleriet tack vare Joker

 
En titt på Wikipedia avslöjar att Majors växte upp i Texas, med en något trasslig barndom. Uppväxten i ett kriminellt område gjorde att unge Jonathan själv hamnade i trubbel - han åkte dit för snatteri och stängdes av i skolan efter bråk. Det gick så långt att han blev utslängd hemifrån och fick bo i sin bil.
 
Majors hittade en slags tröst i teatern, som blev hans ”trygga zon”. Han har sagt till Variety att det var filmen ”The Dark Knight” som fick honom att söka sig till skådespeleriet. 18 år gammal blev han enormt imponerad och inspirerad av Heath Ledgers skurk Joker:
 
- Det är en av de där sällsynta filmerna som är enormt underhållande, samtidigt som den utmanar sin publik i varenda bildruta. Filmen ställer frågor om vad det innebär att vara mänsklig och att leva.
 
 

5 filmer och serier med Jonathan Majors

 
Efter ”Ant-Man and the Wasp: Quantumania” och ”Creed III” (på bio i mars) väntar vi på att få se Sundance-snackisen ”Magazine Dreams” i Sverige - en film där en pumpad Majors tokhyllas för sin roll som bodybuilder.
 
Till dess är det väl ett utmärkt tillfälle att dyka in i fem tidigare filmer och serier som satte skådisen på Hollywoods radar. Häng med!
 
The Last Black Man in San Francisco (2019) - Joe Talbots hyllade regidebut om en ung svart man som letar efter tillhörighet i en stad i snabb förändring. En gripande och mångfacetterad historia med Majors som bästa vännen Montgomery.
 
Da 5 Bloods (2020) - Spike Lees bombastiska och färgstarka film om fyra krigsveteraner som återvänder till Vietnam i modern tid. Stor ensemble med Majors i en viktig roll som David.
 
Lovecraft Country (2020) - Det var tack vare huvudrollen i Jordan Peele-producerade HBO-serien "Lovecraft Country" som den breda publiken fick upptäcka Jonathan Majors. Han blev Emmynominerad för rollen som Atticus Freeman, som tillsammans med vännen Letitia och Onkel George ger sig ut på en resa genom 50-talets Jim Crow-Amerika.
 
The Harder They Fall (2021) - Ännu en Netflixfilm med en stjärntät ensemble. En cowboyhistoria med Jonathan Majors som laglöse och hämndlystne Nat Love.
 
Devotion (2022) - Jonathan Majors gör en stark insats rollen som amerikanska flottans första svarta flygare vid sidan om Glen Powell som hans vita wingman.
 
Bonus! I första säsongen av ”Loki” från 2021 möter vi Kang, eller en variant av honom iallafall. Det är speciellt det sista avsnittet som lägger grunden för bioaktuella ”Ant-Man 3” och skurken som vi ska få se mer av i ”Avengers: Kang Dynasty” om några år.
| 23 februari 2023 17:15 |