Film

Skribent

MovieZine

21 februari 2019 | 14:00

Filmpanelen: Rätt av Brie Larson att prioritera kvinnliga journalister?

MovieZines skribenter tycker till kring filmvärldens stora och små frågor.
Snart börjar pressturnén för ”Captain Marvel”. Brie Larson har flera gånger uttalat sig om att det finns för många vita män inom filmkritikerkåren. Skådespelerskan och Disney uppmanar nu medier att skicka kvinnliga journalister till att intervjua henne. Dina tankar om detta?
 
Annika Andersson: Jag tror inte det finns tillräckligt många kvinnliga filmkritiker för att fylla ut alla platserna, och jag tror inte det är det som är meningen heller. Precis som filmindustrin i övrigt har bestått av övervägande vita män, så har ju även kritikerkåren, trots att publikfördelningen är hälften kvinnor. Och precis som fler kvinnliga filmskapare de senaste åren har berikat filmutbudet, kommer också en större andel kvinnor som kritiker föra publikens talan bättre. Därför är det ett bra initiativ.
 
Andreas Samuelson: Alltid beundransvärt när filmstjärnor använder sin status för en god sak. I detta fall känns det dessutom motiverat då det handlar om en franchise-film med en kvinnlig superhjälte och då är det ju ett utmärkt tillfälle att peka på sexism i en bransch där det definitivt existerar. Det är befängt att kalla Larson för manshatare när hon använder sin plattform för att ge professionella minoriteter en chans. Larsons kritiker som hotar med bojkott är i detta fall onödigt känsliga och nästan rentav barnsliga.
 
Daniel S. Ogalde: Det känns sådär. Utan att underskatta Disneys kommersiella drivkrafter så finns det mycket vilja i det Brie gör när hon blandar politik och kultur. Något jag själv ofta gjort. Problemet är inte budskapet utan paketeringen där hon istället för att fokusera på att inkludera minoriteter tycks alienera en annan grupp – vita män. Ytlig mångfald eller brist på den, innebär inte per automatik diskriminering eller frånvaro av den. Så även om debatten är bra, är sättet den förs på tröttsam. Vi får se om ”Captain Marvel” blir lika populär som ”Black Panther” eller underpresterar som ”Solo: A Star Wars Story”.
 
Vad tycker ni om Brie Larsons uttalanden? Tyck till nedan.
| 21 februari 2019 14:00 |