LISTA

Skribent

Daniel Berglund

12 november 2023 | 09:00

10 perfekta filmer att se med pappa på Fars dag

Och så är det fars dag i år igen! Dags att fira våra älskade pappor - och vilket sätt är bättre än att värma lite popcorn och njuta av en film tillsammans?!
Den andra söndagen i november är det som vanligt fars dag. Året var 1931 och det bestämdes, mer än ett decennium efter att mors dag instiftats, att svenska fäder förtjänade en särskild dag. Då inträffade den festliga dagen på sommaren, men för att sprida ut den från mors dag flyttades den till hösten.
 
Det är vanligt att hälsa med vänliga ord i firandet, så uttryck det du uppskattar med pappis. Men att dela tid med varandra och umgås betyder säkerligen mer för fadern din än enkla meningar. Och vad kan hittas på? Film, såklart! 
 
I följande lista finner du en salig blandning filmer. De täcker flertalet genrer, årtionden, och dessutom länder - just för att du ska hitta rätt för dig och din pappa Jag tog dessutom hjälp av min egen fader i skapandet av listan, så utan att fördröja: låt listan börja!
 

1. Janne Långben - The Movie (1995)

 
 
Detta mästerverk har jag haft med i tidigare listor. Långben med sin son, kanske låter det fjantigt? Men det tematiska och emotionella djup som intrigen bjuder på lämnar mig i tårar vid varje visning. 
 
Vi följer en relationsutveckling som grundas i det beslut fadern tog att tvinga med sin son på en bilresa genom landet. Karaktärerna har båda mycket i bagaget (kanske framförallt bildligt sett) och dessutom två olika mål med äventyret. Långben vill till ett fiskeställe med högt nostalgiskt värde då hans egen pappa tog honom dit som barn. Max vill till artisten Powerlines konsert eftersom han gett ett löfte till sin crush. Deras konflikter mynnar ut i ett storslaget narrativ med svängiga låtar och komiska repliker.
 
För mig är detta den absolut bästa filmen man kan se på Fars dag, utan en sekunds tvekan. Men vi alla gillar olika, inte minst gällande genrer, så de resterande filmerna på listan är likväl fantastiska! 
 

2. Interstellar (2014)

 
 
Dags för lite episk science fiction? Min pappa sa att han gärna ser någon rymdfilm på Fars dag. Denna moderna klassiker av Christopher Nolan är perfekt och kommer att ge dig gåshud av många anledningar. Året är 2067 och jorden lider av brist på mat. En grupp astronauter använder sig av ett maskhål för att bedriva rymdfart mellan stjärnorna - en så kallad “interstellär resa”.
 
Matthew McConaughey spelar en astronaut och pappa som tvingas göra flera tuffa val, och faderskap är ett starkt genomgående tema. Kärlek visar sig leda till smärta och Nolan illustrerar det han vill få sagt mästerligt. Hans Zimmer gör musiken och vad är mer episkt att uppleva med sin pappa än det? 
 

3. Jakten på lycka (2006)

 
 
Will Smith och hans biologiska son Jaden skådespelar i denna film om en far-och-son-relation som utmanas av ekonomiska svårigheter. Will spelar Chris Gardner, en hemlös försäljare som kämpar mot alla odds för att ge sig själv och sin son ett värdefullt liv. Båda blev hyllade för sina skådespelarinsatser, vilket i min mening är med rätta. Filmen är mer komplex och mindre stereotypisk än jag hade förväntat mig, vilket alltid är ett plus.
 
Gabriele Muccino står för regi och betonar genom sin film vikten av att aldrig ge upp på sina drömmar. Filmen lär säkerligen beröra dig såväl som din pappa. Om ni är sugna på en emotionell upplevelse är detta definitivt rätt film för er. 
 

4. Hitta Nemo (2003)

 
 
Många av er har säkert redan sett “Hitta Nemo” tidigare, men det är en perfekt film att se om - särskilt tillsammans med din pappa. Denna Pixar-film från 2003 handlar om Marlin och Nemo, som trots sitt namn inte är spjutfiskar utan clownfiskar. Efter en olycklig händelse där sonen Nemo blev tillfångatagen av dykare beger sig Marlin iväg på en resa för att hämta hem honom igen. 
 
De möter unika och minnesvärda karaktärer såsom Doris som lider av minnesförlust. Många faror står i deras väg och filmen känns som definitionen av ett animerat äventyr. Intrigen är lättsam och komisk men bär ändå på ett livsbejakande djup (i flera bemärkelser..). Min pappa tycker mycket om filmen och jag har många goda minnen av att se den med familjen. Har du inte sett filmen än? Vad väntar du på?
 

5. Train to Busan (2016)

 
 
Är du och din pappa intresserade av action horror och har inte hittat rätt film i listan än? Då kommer ni att gilla Train to Busan! Det är en sydkoreansk film från 2016 regisserad av Yeon Sang-ho som tveklöst håller er båda på tårna och bitande på naglarna. Om ni inte har sett särskilt många sydkoreanska filmer i era liv så har ni missat något! 
 
Arbetsnarkomanen och cynikern Seok-woo är en skild pappa och hans dotter uttrycker att hon vill spendera sin födelsedag hos mamman i Busan. Han vill uppfylla denna önskan och berättelsen utspelar sig huvudsakligen ombord på ett tåg under en plötslig zombieapokalyps. Det utvecklas till en kamp för överlevnad och huvudkaraktärernas relation blir central för händelserna. 
 
Den skiljer sig från många zombiefilmer och griper tag i ens hjärta mer än man förväntar sig. Många älskade filmen när den kom ut och med sin unika charm kan jag inget annat än att rekommendera den för fars dag. 
 

6. Brudens far (1991)

 
 
Vi lämnar rum för att andas ut från intensiteten och går vidare till en lättsam rom-com med Steve Martin och Diane Keaton. Det är faktiskt en remake av en film från 1950, och har i sin tur fått en egen remake som släpptes 2022. 
 
George Banks (Martin) tvingas hantera sina känslor när hans dotter Annie (Kimberly Williams-Paisley) berättar att hon ska gifta sig. Att navigera genom bröllopsplanering och kämpa med kostnader och dylikt blir svårt. Det är rätt roligt att se George bli mer och mer galen genom filmens gång, och desto bättre blir det framåt slutet när allt kulminerar. Med fokus på familj och förändring är detta en film som kan vara underhållande att se tillsammans med sin pappa. 
 

7. Livet är underbart (1997)

 
 
Tillbaka till tung tematik och känslomässiga scener! “La vita è bella” - som den heter på italienska då det är legenden Roberto Benigni som regisserar - släpptes 1997 och slog filmvärlden med storm. Generellt sedd som en av världens bästa filmer lyfter den grymheterna med koncentrationslägren under andra världskriget på ett unikt sätt.
 
Guide Orefice står i centrum för berättelsen och lever i det då fascistiska Italien. Han är en kärleksfull pappa som hamnar i ett koncentrationsläger med sin son. För att skydda honom från verkligheten och de fasor som kommer därtill, bygger han upp en fantasivärld. Han intalar sonen att allting bara är en lek där försten  till 1000 poäng vinner ett stort pris.
 
Detta är en personlig favorit som kan analyseras ur flera perspektiv. Hopp i en hopplös värld och styrka i svaghet porträtteras på ett vackert sätt med en gripande berättelse. Rekommenderas varmt.
 

8. Chaplins pojke (1921)

 
 
Charlie Chaplin kan man aldrig få nog av. “The Kid” är en av hans mest klassiska filmer och en av de bästa stumfilmerna genom tiderna. Det var faktiskt även Chaplins första långfilm som regissör!
 
Efter att en moder övergivit ett barn hittas detta av Chaplins mest ikoniska karaktär - “The Tramp”. Han gör sitt bästa för att ta hand om barnet och trots brist på pengar lever de med massvis av kärlek. När myndigheterna får veta att det inte är hans egna barn uppstår det problem. Filmen är hysteriskt rolig men blandar det med seriositet och genuinitet. Om du och din pappa inte sett den här sortens filmer, kanske inte ens Chaplin, tidigare, så är denna självklar. 
 

9. Big Fish (2003)

 
 
Skådespelarlistan till denna film kan locka vem som helst: Ewan McGregor, Helena Bonham Carter, Marion Cotillard, Steve Buscemi, Danny DeVito! Listan bara fortsätter! Men det är inte bara skådespelet som är fantastiskt utan också musiken, produktionsdesignen, och såklart regin - som självaste Tim Burton står för! 
 
Vi får se hur sonen Will Bloom försöka förstå sin gamla farsas liv. Detta kompliceras av att pappan alltid berättar sin historia som att det vore en saga, med massvis av överdrivna aspekter. Det blir svårt att skilja myt från verklighet och därmed finna försoning i deras konfliktfyllda relation. Som åskådare får vi se berättelsen utspela sig på skärmen.  Vi får själva bestämma vad vi tror är sant och samtidigt engagera oss i det liv som pappan har levt. En minst sagt en djup och existentiell film som är enastående på flera sätt.
 

10. Taken (2008)

 
 
En film som också kändes given (eller tagen?) för min pappa, är denna actionrulle med Liam Neeson. Här spelar han Bryan Mills, en f.d. CIA-agent, som gav upp sitt jobb för att bo nära sin fru och sin dotter. Ett gäng albanska gangstrar kidnappar dock hans dotter och hennes vän, vilket leder Bryan till att ta upp jakten på dem. Han gör allt han kan, och dessutom under tidspress, för att rädda flickorna. Filmen handlar om faderskap och även om hämnd. Det är extremt spännande och gillar man action är “Taken” ett måste. 
 
Avslutningsvis vill jag ändå ge några hedersomnämnanden som på håret inte kom med i listan ifall du ännu inte hittat en klockren film för dig och din far. "Top Gun: Maverick" (2022) om ni vill ha ännu mer action. Någon Wes Anderson-film, exempelvis "Grand Budapest Hotel" (2014) om vackra färger och stilistik tilltalar er. "Paper Moon" (1973) om ni vill ha en emotionell klassiker. Och såklart "Rymdimperiet slår tillbaka" (1980) om ni vill höra Darth Vader ropa “I am your father!”
 
Dags att dela upplevelser med din farsa! Skratta tillsammans, gråt tillsammans, skrik tillsammans! Utforska världar och intriger med den vars värld är du. Glöm inte att tacka honom för all kärlek, allt tålamod, och all vägledning. Han - som säkert stoltserat med dig livet igenom - förtjänar att förstå att du är stolt över honom också. 
 
Vilka av dessa kommer du att se med din farsa? Kanske någon helt annan? Kommentera gärna!
| 12 november 2023 09:00 |