Film

Skribent

Oskar Möller

2 juli 2023 | 23:40

Alicia Vikander i en flippad ny roll som "skrämmer" henne

I ett uttalande under Karlovy Vary Film Festival berättade Alicia Vikander om sin senaste oväntade roll som både tjusar och skrämmer henne på samma gång.
Alicia Vikander gillar inte att upprepa sig i sina roller. Hon börjaden sin karriär i Lisa Langseths dramafilm "Till  det som är vackert" fortsatte med en serie kostymdramer, stack ut i vågade science-fictionfilmen "Ex Machina", vann en Oscar för "Danish Girl" året därpå och blev en actionhjältinna när hon axlade Laras mantel i "Tomb Raider".
 
För att sen återvända till kostymdraman när hon nu gestaltar Henrik VIII hustru i aktuella "Firebrand". Vikande gillar uppenbarligen inte att fastna i ett fack allför länge.
 
Den senaste roll är i kommande science fiction-filmen “The Assessment,” regisserad Fleur Fortuné. Hon fastnade för projektet när hon läste storyn som utspelar sig i en värld där staten bestämmer vem som ska få barn. Vikander beskrev hur projektet stack ut från strömmen av manus hon får skickade till sig.
 
– Det är Fleurs första manus. Men jag läste det och bara visste att jag är ombord, sa skådespelerskan enligt Deadline
 
Vikander beskriver att hon alltid gör sin läxa när det gäller regissörer - "det är trots allt sex månader av ens liv".
 
– Jag har verkligen kollat upp henne. Hon har regisserat en massa kortfilmer, musikvideos och gjort konst med en massa intressanta människor och hon har en distinkt röst. Hon är imponerande, säger Vikander berömmande om sin nya regissör.
 
Fortuné har även lockat över Elizabeth Olsen till filmen - en skådespelerska Vikander gärna vill arbeta med.  Om det nya projektet kan Vikander inte förtälja så mycket men hon konstaterar att det är en "flippad" roll och att hon ännu inte vet hur hon ska tackla den:
 
– Jag har sagt många gånger att jag gillar att göra roller som skrämmer mig på sätt och vis. Det gör den här. Jag känner att jag inte har gjort något sånt här tidigare.
 
Vilken tycker ni är Alicia Vikanders mest vågade roll?
| 2 juli 2023 23:40 |