Film

Skribent

Alexander Svensson

1 januari 2024 | 15:00

Efter "Percy Jackson" - här är 6 andra fantasyadaptioner att se fram emot

Det finns mycket att se fram emot för fans av science fiction och fantasy.
Den efterlängtade tv-serien "Percy Jackson och olympierna" är äntligen här. Serien baseras som bekant på en serie fantasyböcker av Rick Riordan. Bokserier är ofta en källa till nya (nåja) idéer för de stora film- och tv-bolagen, och "Percy Jackson" är inte ensam om att gå från bok till skärm. Här är sex andra projekt under produktion som baseras på fantasyböcker (och kanske lite sci-fi också).
 

Best Served Cold

 
“Best Served Cold” är en bok av författaren Joe Abercrombie som följer legosoldaten Monza Murcatto på hennes jakt efter hämnd mot de sju män som förrått henne och lämnat henne att dö. Berättelsen utspelar sig i samma värld som många av Abercrombies andra böcker, bland dem den hyllade trilogin “The First Law”. Abercrombies böcker kännetecknas av en allmänt vuxen ton, med både våld, sex och svordomar, och följer oftast moraliskt tveksamma figurer. Du hittar ingen Aragorn eller Harry Potter här med andra ord.
 
Tidigare i år kom nyheten att Tim Miller (“Deadpool”) ska regissera en film baserad på “Best Served Cold” med manus från Abercrombie själv. Huvudrollen som den hämndlystna Monza ska göras av ingen mindre än svenska Rebecca Ferguson, som efter sina äventyr i “Dune” och “Silo” knappast är främmande för genrebaserade bokadaptioner. Vilka skådespelare hon får spela mot, eller när filmen börjar spelas in är ännu oklart.
 
Svenska Rebecca Ferguson, snart aktuell med "Dune - Part 2" ska spela huvudrollen i "Best Served Cold".
 

Eragon

 
“Eragon” av Christopher Paolini är hyfsat känd tack vare en ganska dassig filmadaption från 2006 som trots skådespelare som Jeremy Irons och John Malkovich inte lyckades med mycket annat än att skämma ut boken, dess fans och fantasygenren i stort. Boken och dess tre uppföljare (som tillsammans går under namnet “The Inheritance Cycle”) är dock fortsatt populära, och efter en högljudd kampanj på sociala medier så kunde Variety förra året rapportera att Disney påbörjat arbetet med att göra en tv-serie av boken, med Paolini ombord som manusförfattare.
 

A Knight of the Seven Kingdoms: The Hedge Knight

 
Från George R.R. Martin, hjärnan bakom “Game of Thrones” och “House of the Dragon” kommer ytterligare en berättelse i Westeros. I tid befinner vi oss i runda slänger 80 år innan “Game of Thrones”, och huvudpersonerna är den vandrande unge riddaren Duncan och hans mystiske unge väpnare kallad Egg. Tillsammans äventyrar de genom Westeros och blir involverade i diverse strider och komplotter. George R.R Martin har skrivit totalt tre korta noveller om Duncan och Egg, i en bokserie som går under namnet “The Tales of Dunk and Egg”, och planerar att skriva ett gäng till om han någonsin blir klar med “Game of Thrones”-böckerna (sätt inga stora pengar på det).
 
Förbered dig på fler lansar och fler riddare i "A Knight of the Seven Kingdoms: The Hedge Knight".
 
TV-serien “A Knight of the Seven Kingdoms: The Hedge Knight” lär främst vara baserad på den första av Martins “Dunk & Egg”-berättelser, och avses påbörja inspelning under våren. HBO har börjat leta efter skådespelare till de två huvudrollerna, men vilka det blir vet vi inte ännu.
 

A Court of Thorns and Roses

 
A Court of Thorns and Roses är den första boken i en serie av Sarah J. Maas, och följer den unga kvinnan Feyre som blir förd till älvornas rike och involveras i de maktkamper och konflikter som pågår där. Maas böcker innehåller både äventyr, magi och komplotter, men har även ett stort fokus på romantik. Därmed är det kanske inte överraskande att Ronald D. Moore, mannen som tog “Outlander” från bok till TV, planerar en adaption av “A Court of Thorns and Roses”. Moore jobbar på det tillsammans med Hulu, och berättade i somras att några av manusen är färdiga, men att strejken hade satt serien på paus. Nu när den är över kan Moore förhoppningsvis återuppta arbetet, och ge mer älvor åt folket.
 

3 Body Problem

 
Okej, visst, det här är kanske inte direkt fantasy, utan mer sci-fi, men genrerna är relaterade och skaparna av serien (Dan Weiss och David Benioff) är kända (och i vissa kretsar hatade) för sitt arbete på ikoniska fantasyserien “Game of Thrones”. “3 Body Problem” är hursom en serie böcker av den kinesiske författaren Liu Cixin, och ska nu bli en storsatsning hos Netflix.
 
 
Bokserien utspelar sig i både nutid, dåtid och framtid och följer människosläktets möte med en utomjordisk civilisation. Den här adaptionen är för omväxlings skull långt gången, och har både rollista, trailer och premiärdatum, samt ovan nämnda Weiss och Benioff som serieskapare. I rollistan hittar vi två gamla “Game of Thrones”-rävar, John Bradley (spelade Sam Tarly) och Liam Cunningham (spelade Davos Seaworth), som får sällskap av bland andra Eiza Gonzalez (“Ambulance”), Benedict Wong (“Doctor Strange”) och Rosalind Chao (“Star Trek: Deep Space Nine”). Premiärdatumet är satt till 21 mars 2024, på Netflix.
 

Harry Potter

 
Alla känner till den här, men listan är samtidigt inte komplett om den inte nämns. HBO ska som bekant göra en nyinspelning av “Harry Potter”-böckerna, i tv-serie-format. För dig som levt under en sten sedan sent 90-tal så handlar “Harry Potter” om den inledningsvis 11-årige Harry som på sin födelsedag informeras om att han är en trollkarl och ska plugga magi på trollkarlsskolan Hogwarts.
 
 
Inte mycket är känt om “Harry Potter”-serien, bortsett från att böckernas författare JK Rowling är involverad, och att rollistan förväntas bestå av nya skådespelare. Här på MovieZine har vi tidigare rapporterat kring vilka skådespelare som tippas för några av de mest ikoniska rollerna som Dumbledore eller Voldemort. Förhoppningsvis kan HBO komma igång med serien nu när strejken är över.
 
Vilken kommande fantasyadaption ser du mest fram emot? Har vi missat någon som du tycker borde vara med på listan?
| 1 januari 2024 15:00 |