Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

25 mars 2024 | 07:30

Digitalpremiär för svenska biosuccén "Hammarskjöld" - med en lysande Micke Persbrandt

Filmen går fortfarande på bio men för dig som helst håller dig hemma finns nu en annan möjlighet att se förra årets stora svenska biopic.
Den svenska biopicen "Hammarskjöld" var en av vinterns stora biosuccéer, med mer än 130 000 sålda biljetter inom de två första veckorna efter premiären. Där drar den fortfarande folk, gjorde till och med comeback på biotoppens topp 10 i förra veckan. Inte illa.
 
Så vad gjorde det om filmen nästan helt dissades av Guldbaggejuryn? Det är uppenbart att publiken stöttar Mikael Persbrandts tolkning av den svenske generalsekreteraren. 
 
Och nu kan du alltså se (eller se om) succéfilmen i hemmets lugna vrå.
 
"Hammarskjöld" regisserades av Per Fly ("Monica Z") och skildrar Dag Hammarskjölds sista nio månader i livet. Det är både en politisk thriller och ett personporträtt, och vi får följa Dag när han tar på sig att mäkla fred i Kongo. Ett uppdrag som beskrivs som ett självmordsuppdrag.
 
Vår recensent Anna Hedlin gav "Hammarskjöld" en trea i betyg, och menade att den var tekniskt oerhört välgjord och dessutom gör snårig säkerhetspolitik lättförståelig. Fast hennes stora hyllning gick till huvudrollsinnehavaren:
 
"Mikael Persbrandt formligen lyser i huvudrollen som den legendariske generalsekreteraren. Men glansen är inte den av en stark strålkastare, utan en stadigt brinnande ljuslåga; hans styrka är inte tydligt synlig på långt håll. Först när man kommer nära förstår man vilken glöd som finns inom honom. För att Hammarskjöld brann för sitt arbete inom FN framgår klart och tydligt i Persbrandts tolkning."
 
"Hammarskjöld" går från och med idag att köpa digital hos Viaplay eller Amazon. För den som hellre vill se filmen på bio är det ännu inte för sent.
 
 
| 25 mars 2024 07:30 |