Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

23 januari 2024 | 06:00

Digitalpremiär: Dubbla Guldbaggevinnaren "Tillsammans 99" är bättre än originalet

Lukas Moodyson återvände till den typ av film han gör bäst, och resultatet blev oerhört lyckat. Missade du den på bio? Nu kan du köpa se den hemma.
24 år efter händelserna i första filmen och kollektivet Tillsammans har gått från stor familj till att vara världens minsta kollektiv. Bara Göran (Gustaf Hammarsten) och Klasse (Shanti Roney) är kvar, och de lever ändå ungefär som de alltid har gjort. Men de känner sig ensamma och en dag föds idén om en återträff.
 
Det blir en återträff för kollektivet men också en återkomst för Lukas Moodyson som här gör sin första film på tio år. Det är den typ av film han gör bäst, med karaktärer han uppebarligen känner för.
 
På Guldbaggegalan som gick av stapeln i förra veckan drog "Tillsammans 99" hem två Guldbaggar, båda två väldigt välförtjänta. Den ena gick till Lukas Moodyson en för bästa manus, och den andra gick till Anja Lundqvist för bästa kvinnliga biroll som Lena. En prestation som inte alltid gjorde mig lugn i kroppen men som alltid fick mig att känna något.
 
Jag tyckte väldigt mycket om den här filmen, mer än sin föregångare. Inte för att första tillsammans var dålig nåognstans, men det finns en mognad i filmen (och hos Moodyson) som jag verkligen uppskattar. 
 
Sen är det ju människorna. I min recension av "Tillsammans 99" (den fick 4 av 5) pekar jag på vad som är viktigast här:
 
"Och vad jag än känner för folket och det som händer, oavsett om jag blir varm i kroppen eller irriterad, så sker det av rätt orsaker. Lukas Moodyssons manus är inte tungt på handling, det är inte händelserna som driver handlingen framåt under det knappa dygn som vi får följa familjen. Det är karaktärerna. Det är människorna."
 
"Tillsammans 99" finns tillgänglig för digitalt köp hos SF Anytime eller Viaplay. Den går även att köpa på dvd och blu-ray.
 
 

Läs också: Lukas Moodyssons första film på tio år: "Det kanske är en korkad idé"

 
| 23 januari 2024 06:00 |