Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

14 april 2024 | 11:40

De 25 bästa tv-serierna på Amazon Prime Video 2024

Det är nästan omöjligt att veta var man ska börja när det kommer till valet av en ny tv-serie att plöja. Här hittar du 25 Amazon-serier som alla är värda en chans!
Det tog några år innan Prime Video lyckades slå igenom på allvar här i Sverige. Men under de senaste fem åren har man växlat upp ordentligt och givit oss så pass många nya originalserier att det hade gått att utöka den här listan till 50 titlar utan problem också.

För att utmana mig själv lite har jag däremot valt att sätta en gräns på "endast" 25 tv-serier, som jag alla tycker förtjänar att ges en chans hos streamingtjänsten:
 
 
 
"Bosch" (2014-2021) 

En av våra bästa snutserier på väldigt länge. Titus Welliver är perfekt i rollen som Harry Bosch. Efter att serien lades ned har Welliver fortsatt spela Bosch i spinoffserien "Bosch: Legacy", som även den finns på Prime Video i Sverige.

"Carnival Row" - (2019-2023)

En påkostad och ambitiös mordgåta i en fantasyvärld med både människor, féer och andra mystiska väsen. Cara Delevingne och Orlando Bloom gör huvudrollerna. För den som gillar påkostsad fantasy och vill ha ännu mer efteråt, kan man givetvis även ge sig på "Sagan om Drakens återkomst" - som hamnade precis utanför den här topplistan.

"Daisy Jones & The Six" (2023)

Riley Keough, vars morfar var Elvis Presley och som under ett tag hade Michael Jackson som styvfarsa, spelade under förra året huvudrollen som Daisy Jones. En miniserie om ett rockbands komplicerade relatoner, sex, droger och givetvis en hel del rock'n'roll, där Riley och resten av skådespelargänget faktiskt framträder på riktigt i serien. 

"Dead Ringers" (2023)

En remake av skräckfilmen "Dubbelgångare" (1988), men den här gången med fantastiska Rachel Weisz i de dubbla huvudrollerna som tvillingparet Mantle. 

"Fallout" (2024-)

Här har vi topplistans allra nyaste tillskott, med den ambitiösa adaptionen av det postapokalyptiska tv-spelet "Fallout". Serien är adapterad av "Westworld"-skaparna, som redan bevisat att man har bra koll på sci-fi och actiontung underhållning.
 
 
"Fleabag" (2016-2019)

Phoebe Waller-Bridge är tv-geniet som har skrivit det fantastiska manuset, varit seriens showrunner och spelat huvudrollen i två praktiskt taget perfekta säsonger. Andrew Scott som nu imponerar i "Ripley" spelar under den andra säsongen karaktären som vi får lära känna som "den heta prästen", en roll han fortfarande än idag är nästan mest känd för.

"Forever" (2018)

Underhållande och tankeväckande tagning av vad som skulle kunna vara ett möjligt "livet efter döden"-scenario. Maya Rudolph och Fred Armisen spelar seriens båda huvudroller.

"Goliath" (2016-2021)

Den första säsongen om den alkholiserade försvarsadvokaten Billy McBride (Billy Bob Thornton) är något av en vattendelare. Men därefter är det svårt att påstå något annat än att Billy Bob Thornton gör en av sina bästa roller i karriären. Under sista säsongen bjuder dessutom J.K. Simmons på en nästan minst lika häftig insats.
 
 
"Good Omens" (2019-)

Till en början levererade Prime Video en miniserie baserad på boken med samma namn av Neil Gaiman och Terry Pratchett. Innan Pratchetts död 2017, fick han Gaiman att lova att skriva manuset till miniserien själv - vilket han också har gjorde. Förra året fick vi däremot plötsligt en säsong till, som utspelar sig efter händelserna i boken om ängeln Aziraphale och demonen Crawley. Och inte nog med det, serien kommer att få en tredje och sista säsong!

"Homecoming" (2018-2020)

Julia Roberts gör sin första huvudroll i en tv-serie och bjuder på sin bästa skådespelarprestation på säkert 20 års tid. "Mr. Robot"-skaparen Sam Esmail regisserar säsongens samtliga halvtimmesavsnitt.

"I'm A Virgo" (2023-)

En fantasykomedi om en fyra meter lång svar ung man, som bor hos sin morbror och moster i Oakland. Under uppväxten har han inte fått gå ut och träffa andra människor, av rädslan för vad som ska hända om någon ser honom. Men det är givetvis precis vad som händer när vi tittare släpps in i handlingen... och det är mer eller mindre omöjligt att gissa sig fram till resten av handlingen i denna otroligt udda men underhållande tv-serien. 
 
 
"Invincible" (2021-)

De flesta har numera koll på "The Boys" (som givetvis dyker upp senare här på listan också) och det går absolut att jämföra dessa två serier på många sätt. Men "Invincible" har fördelen med att vara tecknad, vilket ger skaparna en helt annan frihet att ge oss tittare en helt urflippad superhjältehistoria. Här får vi exempelvis följa händelser även i andra delar av universum.

"Jack Ryan" (2018-2023)

En serie som passar in perfekt i kategorin påkostad popcorn-action. Under den kommande andra säsongen fick vi även se svenska Noomi Rapace i en av huvudrollerna, vid sidan om CIA-agenten Jack Ryan (spelad av John Krasinski).

"Mozart in the Jungle" (2014-2018)

Vet du inte om du är ett fan av klassisk musik? Efter att ha givit "Mozart in the Jungle" en chans så kommer du utan tvekan att vara det.
 
 
"Mr. & Mrs. Smith" (2024-)

Donald Glover (som även har skrivit serien) och Maya Erskine spelar huvudrollerna som John och Jane Smith i en spännande och väldigt annorlunda adaption av långfilmen från 2005. Handlingen följer fortfarande två lönnmördare som lever ihop, men den här gången är det inte lika mycket av en renodlad actionkomedi. Vi bjuds nu på minst lika mycket drama och spännande spionthriller-moment.

"Outer Range" (2022-)

Josh Brolin spelar huvudrollen i en spännande sci-fi-western, där ett stort svart hål plötsligt dyker upp i utkanten av familjen Abbotts stora ranch. Vad man en kastar i verkar försvinna men snart börjar allt konstigare saker hända på gården.

"Patriot" (2015-2018)

Av alla tusentals tv-serier jag har plöjt genom åren, så är den udda tv-serien "Patriot" utan tvekan en av mina främsta favoriter. Den är inte för alla, men för somliga kommer den snabbt att segla upp i topp. Regissören och manusförfattaren Steve Conrad ("The Secret Life of Walter Mitty", "The Weather Man") har skrivit och regisserat samtliga avsnitt ur båda säsongerna. Michael Dorman spelar huvudrollen och svenska Aliette Opheim dyker också upp i en av seriens större roller.

"Reacher" (2022-)

En gång i tiden trodde många tittare att det var Tom Cruise som var mest passande i rollen som Jack Reacher. Men alla som har läst Lee Childs böcker om den före detta militärpolisutredaren visste givetvis att en stor del av charmen av karaktären hängde på att han är ett gigantiskt muskelberg, som alltid gör det rätta (åtminstone enligt hans eget sätt att se på saken). Och när skådespelaren Alan Ritchson klev in i huvudrollen så seglade serien snabbt upp i toppen bland streamingtjänstens mest populära titlar, vilket också är väldigt välförtjänt.
 
 
"Sagan om ringen: Maktens ringar" (2022-)

Prime Video har lyckats klämma ur sig världens dyraste tv-serie genom tiderna. Det var möjligtvis inte alla som tyckte att den levde upp till Peter Jacksons långfilmer, men den här serien är långt ifrån över. Handlingen utspelar sig många tusen år före händelserna i "Sagan om ringen"-filmerna och låter oss istället följa Galadriel och skapandet av de magiska ringarna. 

"The Boys" - (2019-)

Det går givetvis inte att lämna "The Boys" från den här listan, en av streamingtjänstens mest populära titlar. En väldigt blodig tv-serie om en alternativ verklighet där superhjältar finns på riktigt, men där superkrafter inte nödvändigtvis används till att göra något gott för mänskligheten... utan snarare för en själv. Sedan seriens premiär 2019 så har det även dykt upp en tecknad spinoff som heter "The Boys Presents: Diabolical" samt den vanliga live action-spinoffen "Gen V" som utspelar sig på ett universitet för ungdomar med superkrafter.

The English (2022)

"The English" är en grym western-miniserie med Emily Blunt i huvudrollen och blev en av mina personliga favoritserier för året när den kom i slutet av 2022. Handlingen följer en kvinna som är ute efter hämnd på den man som hon anser ha dödat henne son. 

"The Expanse" (2015-2022)

De tre första säsongerna sändes av Syfy innan serien lades ned för att ge plats åt exempelvis George R. R. Martins "Nightflyers" (som lades ned efter bara en säsong). Lyckligtvis blev "The Expanse"-fansen så pass upprörda att Prime Video valde att köpa upp rättigheterna till titeln och beställde tre ytterligare säsonger av den imponerande sci-fi-serien.
 
 
"The Marvelous Mrs. Maisel" (2017-2023)

Amy Sherman-Palladino ligger bland annat bakom "Gilmore Girls", vilket märks på det oerhört snabba, roliga och smått geniala sättet karaktärerna pratar med varandra. I "The Marvelous Mrs. Maisel" får vi följa en före detta hemmafrus resa till hur hon blev en av 50-talets bästa standup-komiker. 

"The Underground Railroad" (2021)

Regissören Barry Jenkins släppte under våren 2021 den otroligt gripande och sanslöst välgjorda miniserien "The Underground Railroad", som handlar om den unga kvinnan Coras flykt från slaveriet i den amerikanska södern. 

"Too Old to Die Young" (2019)

Nicolas Winding Refns ("Drive", "The Neon Demon", "Pusher"-trilogin) tretton timmar långa långfilm, uppdelad i tio avsnitt. Miles Teller spelar huvudrollen i en serie som utan tvekan kommer att utmana många tittares tålamod, men för folk som gillar lite mer av en utmaning så finns det få andra titlar som är så annorlunda och galna som "Too Old to Die Young". 
 

Läs också: Tack, Prime Video! Så här får du gratis streaming - under hela april

 
Vilka av Primes Videos tv-serier är du mest sugen på att ge en chans? Kommentera gärna nedan! 
| 14 april 2024 11:40 |