Film

Skribent

Alexander Kardelo

16 juni 2023 | 19:00

David Fincher om "Dragon Tattoo"-floppen: "Vi försökte men missade"

Hollywood-adaptionen av Millennium-succén blev ingen hit. Men regissören David Fincher har kommit över det.
Regissören David Fincher är stolt över sin svenska thriller "The Girl with the Dragon Tattoo" - men att den inte direkt blev någon biosuccé rycker han på axlarna åt.
 
Den engelskspråkiga adaptionen av Stieg Larssons "Män som hatar kvinnor" släpptes 2011, med Daniel Craig och Rooney Mara i huvudrollerna. Filmen kostade 90 miljoner dollar att producera och drog in strax över 200 miljoner, vilket var en besvikelse med tanke på Millennium-böckernas popularitet och de tunga namn som var inblandade.
 
Under ett samtal på Tribeca filmfestival fick Fincher se tillbaka på sitt bidrag till nordic noir-genren.
 
- Jag blev erbjuden "Dragon Tattoo" långt innan den första filmen gjordes. Sen blev det väldigt stort. Jag tyckte det skulle vara intressant att ta det här materialet som är så hajpat och omtyckt av miljontals människor, och göra något riktigt maffigt av det. Det skulle kosta mycket, men skulle det löna sig?
 
Fincher med Rooney Mara och Stellan Skarsgård vid Sverigepremiären 2011.
 
Fincher ville se till att hans film inte blev en skam för Sverige utan kunde mäta sig med romanen och den svenska versionen av "Män som hatar kvinnor". Han insisterade på att filma i Sverige - även när producenterna föreslog Atlanta. Den ekonomiska floppen då? Den rycker han på axlarna åt, skriver Variety.
 
- Atlanta istället för Sverige? Jag vet inte. Jag ville att det skulle vara en trogen adaption, säger han.
 
- Man filmar i Sverige i 8-9 timmar om dagen. Filmen tog 140 dagar att spela in. Jag var stolt över den. Jag tycker att vi hade gjort det vi ville göra... När folk sa att den kostade för mycket mot vad den spelade in, svarade jag: "Ok, swing and miss." Vi försökte men missade.
| 16 juni 2023 19:00 |