Film

Skribent

MovieZine

19 december 2023 | 09:00

Därför tackade Macaulay Culkin nej till "Ensam hemma 3"

Planen var att Kevin McCallister skulle få möta inbrottstjuvarna en tredje gång.
"Ensam hemma"-filmerna är riktiga julklassiker som många filmälskare plockar fram år efter år. Det känns inte riktigt som att det blir jul förrän Kevin McCallister blivit kvarlämnad av sin familj, och fått spöa de klantiga tjuvarna som kallar sig The Wet Bandits.
 
Den första filmen kom 1990 och blev en stor biosuccé. Tvåan, också i regi av Chris Columbus, dök upp två år senare och lyckades till och med överträffa originalet i popularitet. Där hamnar Kevin i New York och möter på samma klåfingriga duo.
 
 
Vad många nog inte vet är att Macaulay Culkin erbjöds att komma tillbaka en tredje gång. Det fanns ett manus till "Ensam hemma 3", som skulle återse Kevin i tonåren.
 
Det fanns bara ett problem. 14 år gammal valde Culkin att lägga skådespeleriet bakom sig. Efter flera framgångsrika filmer - även "Uncle Buck", "Min tjej" och "Richie Rich" gjorde honom till en enormt populär barnstjärna - meddelade han år 1994 att han ville pyssla med andra hobbies. Som att skriva och måla, enligt Screenrant.
 
IMDb tillägger att "Culkin hade tröttnat på rollen och kände att det inte fanns mer att göra med den."
 
 
En tredje "Ensam hemma" blev ju av ändå. Men filmen bytte ut Kevin mot Alex (spelad av Alex D. Linz) och valde överlag helt andra skådespelare, karaktärer och en ny regissör. Jo, Scarlett Johansson gjorde en av sina första filmroller i "Ensam hemma 3". Det gjorde dock ingen skillnad - biopubliken svek filmen och den tjänade in en bråkdel av föregångarnas succéintäkter.
 
Ändå har trean fans. En av dem (kanske den enda?) var den kände filmkritikern Roger Ebert, som i sin recension skrev: "Jag gillade den bättre än de två första".
 
Fler uppföljare har gjorts genom åren, ingen av dem särskilt minnesvärd. Vi kan inte låta bli att undra hur "Ensam hemma 3" hade kunnat bli med Macaulay Culkin tillbaka i rollen som Kevin. Hade vi fått ännu en julklassiker?
 
| 19 december 2023 09:00 |